Po více než padesáti letech vyšla kniha kunovického rodáka Fanka Jilíka Hesla na vratech

8. prosinec 2022

V listopadu se v knihovně města Kunovice, pojmenované po významném rodákovi a literátovi Fanku Jilíkovi, konalo slavnostní uvedení Jilíkovy knihy Hesla na vratech. Autorův syn Jiří Jilík spolu s kunovickým starostou hovořili o okolnostech vzniku díla, o strastech i radostech na slovácké vesnici v 50. letech minulého století. Řeč přišla také na film O moravské zemi, jemuž byla kniha Hesla na vratech předlohou.

Fanek Jilík se však souborného vydání této knihy, postupně psané během 50. let, nedožil. Proto byla kniha vydána prostřednictvím jeho syna, publicisty a spisovatele Jiřího Jilíka.

Fanek Jilík se narodil v Kunovicích, byl českým knihařem, folkloristou, spisovatelem a zejména autorem knih ze života dětí na Slovácku. Po studiu pracoval jako umělecký knihvazač různě po místech Čech, Moravy a Slovenska.  V roce 1944 se usadil v Praze a zahájil svou literární činnost sbírkou Z Moravěnky. Během působení v Praze se blízce spřátelil s básníkem Františkem Halasem. Začátkem 50. let se však vlivem nastupujícího nesvobodného režimu vrací do Kunovic, kde zůstává až do konce svého života.

Jeho dalšími díly jsou například knihy Děcka, Bosá léta, Komu se zelení nebo nově vydaná Hesla na vratech, pojednávající o násilné kolektivizaci na slovácké vesnici.

Během slavnostního uvedení proběhla také četba úryvku z knihy hercem Slováckého divadla Vladimírem Doskočilem.

autor: Marcel Peterka
Spustit audio

Související