Po skoro 80 letech by se do kaple na Křížové hoře v Českém Krumlově měl vrátit zvon

21. leden 2019 14:11

Ve věži barokní kaple na Křížové hoře v Českém Krumlově se znovu rozezní zvon. Lidé na něj můžou přispět ve veřejné sbírce iniciovanou nadšenci, kteří se o poutní areál starají.

O víkendech je i teď v lednu přivítá a provede Dalibor Uhlíř, správce poutního areálu a iniciátor sbírky. „Tady právě vybízím lidi, aby se podívali nahoru do zvonice, protože odsud je vidět, že je prázdná, že tam zvon prostě není,“ ukazuje.

K tomuto místu zvon vždy patřil, bohužel do života Křížové hory zasáhly dvě rekviziční vlny během dvou světových válek. Od té doby je věž prázdná.

Letos by se to po 77 letech mělo změnit. „Věříme společně s paní Petrovičovou, se kterou se staráme o celý tento poutní areál, že tomu tak bude,“ dodává Dalibor Uhlíř.

Zvonař Michal Votruba už ve své dílně v Myslkovicích na Táborsku pracuje na hliněné formě, do které padesátikilogramový zvon zasvěcený Panně Marii Bolestné odlije. „Používáme technologii z 16. století. Je to hliněná forma, do které se přidávají různé příměsi, jako jsou obilné plevy, žíně a v některé fázi i pivo,“ popisuje.

Michal Votruba vyrobil už více než sto zvonů, jeden vyzvání až v severním Rusku

Zvonař Michal Votruba s třicetikilogramovým zvonem, který vyrobil pro hradní kapli hradu Švihov

V Myslkovicích na Táborsku pracuje mladý zvonař Michal Votruba. Zvon ale dokáže ulít i jinde než ve své dílně. To je případ jednoho z jeho nejnovějších výrobků, třicetikilogramového zvonu pro hradní kapli hradu Švihov.

Materiál pro zvon je jasně daný, a to podle Michala Votruby už minimálně 500 let. „Je to zvonovina, tedy cínový bronz, kde je 22 procent cínu a 78 procent mědi. Žádná jiná přísada, pouze tyto dva čisté kovy, protože každý kov, který do toho přijde, negativně ovlivní zvuk,“ vysvětluje.

Na pořízení nového zvonu mohou lidé přispět na účet veřejné sbírky nebo přímo do kasičky v poutním areálu, kam zavítal i Pavel Rouha z Českých Budějovic. „Samozřejmě to jenom vítám. Když se sem vrací takové věci, tak je to jenom dobře,“ komentuje.

Zvon na Křížové hoře by se měl opět poprvé rozeznít v sobotu 14. září na svátek Povýšení svatého Kříže.

Spustit audio

Související