Po dnešních radách vám už nikdy neuteče mléko a káva bude vždycky vonět
Dnes pro vás máme pár rad do kuchyně. Mléko neuteče, dáte-li přes něj lžíci, která čepici při varu roztrhne. Nebo do mléka vhoďte obyčejnou kuličku na hraní.
Sýr se nebude lepit na struhadlo, když jej předem potřete olejem. Ztvrdlý sýr změkne, když jej zabalíte do utěrky namočené do piva. A déle čerstvý vám sýr vydrží, když jej namočíte v žitné kořalce.
Teď už vše víte a můžete si uvařit kávu. Kdyby málo voněla, před umletím zrnka nahřejte. A kdybyste jí měli doma málo, můžete ji nastavit mletými sušenými šípky. Tak to naše babičky dělaly. A říkávaly: „Běda kuchyni, která nevídá hospodyni“.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.