Po celém Česku se rozezněly koledy. A kromě toho i v Istanbulu, Athénách nebo Madridu

12. prosinec 2018

Na více než osmi stech místech v Česku i v zahraničí zazněly v jeden čas české koledy. Lidé je zpívali třeba na náměstích a návsích. Akce s názvem Česko zpívá koledy se uskutečnila po celé republice přesně v šest hodin večer.

Jen v Brně se zpívalo na pěti různých místech. Kromě hlavního náměstí Svobody také v Bratislavské ulici u Muzea romské kultury, ale i v hospicu svaté Alžběty. Ve Šlapanicích na Brněnsku byla akce spojená i s koncertem gospelové kapely. Ve Hvězdlicích na Vyškovsku si společně zazpívali klienti domova Hvězda, v Jevišovce na Znojemsku se zase lidé sešli u jejich vánočního stromu. Což je ostatně nejčastěji místo, kde se lidé setkávají.

Zaznělo celkem šest koled. Jejich texty lidé našli v regionálních Denících, což byl zároveň pořadatel akce. Na jejich webových stránkách si mohli lidé písně naposlouchat. Mezi nimi třeba koledy Nesem vám noviny, Pásli ovce valaši a taky Vánoce, Vánoce přicházejí.

V Brně si s lidmi přišel koledu zazpívat Karel Hegner, Mužáci ze Žatčan a doprovodila je cimbálová muzika Šternovjan z Újezdu u Brna – podívejte se na záznam pořadu.

Příběh projektu Česko zpívá koledy se začal psát před osmi lety. A to v redakcích regionálního Deníku – u nás známého jako Rovnost. Tehdy poprvé se lidé, které dříve nic nespojovalo, sešli, aby spolu strávili předvánoční čas. Ne ve frontách v nákupních střediscích, ne ve stresu a shonu. Setkali se na náměstích a návsích, aby si spolu zazpívali koledy. Z milého nápadu se stala tradice, bez které si dnes už tisíce lidí v Česku neumí představit adventní čas.

autoři: Tomáš Kremr , Jiří Kokmotos
Spustit audio