Plzeňští zastupitelé schválili vyvlastnění dvou pozemků pro západní okruh. Radnice se s majiteli nedohodla na odkupu

5. únor 2017

Vůbec první vyvlastnění dvou pozemků kvůli západnímu okruhu schválili plzeňští zastupitelé. S městem se na výkupu nedohodly dvě fyzické osoby. Jejich pozemky, které mají dohromady zhruba tři tisíce metrů čtverečních, jsou nutné pro dokončení poslední etapy okruhu, který je prioritní dopravní stavbou města i kraje.

Druhá a poslední etapa městského západního okruhu za zhruba půl druhé miliardy pomůže odvést dopravu z centra města. Hlavním investorem je Plzeňský kraj. Ovšem město má na starosti právě výkup pozemků. Podle primátora Martina Zrzaveckého už radnice vyčerpala všechny možnosti, jak se s majiteli dvou zmíněných pozemků dohodnout.

„Je to ten nejzazší krok. Pro nikoho z nás to není nic příjemného, ale na druhou stranu nám nic jiného nezbývá, protože na to máme vázány relativně velké dotace řádově jednotek miliard korun, které se netýkají jen západního okruhu, ale týkají se i dalších aktivit, které město a celá metropole chce realizovat do roku 2020,“ řekl primátor.

Radní pro majetkovou oblast Helena Matoušová shrnuje, jak je město s výkupy daleko. „V současné chvíli má město opravdu vyřešeno a podepsáno zhruba něco málo přes 75 procent výkupů pro druhou etapu západního okruhu. Teď máme v řešení 11 procent, a vypadá to, že bychom měli dojít k dohodě. Na zastupitelstvu jsme schválili u dvou fyzických osob postup, který směřuje k odnětí vlastnického práva, neboli vyvlastnění, protože se nám s vlastníky nepodařilo dohodnout. A doufáme, že to bude znamenat, že i s těmi ostatními tu dohodu uzavřeme," říká Matoušová.

90 dní čekání

Podle Heleny Matoušové je ale na dohodu pořád ještě šance. Přestože všechna dosavadní jednání k výkupu nevedla.

„Poté co se nedaří dohoda, tak u takhle velké a rozsáhlé stavby jako je druhá etapa západního okruhu, která je nezbytně nutná a podílí se na ní město, kraj i stát, je potřeba přistoupit i k tomuto kroku. Přesto má vlastník 90 dní na to, aby s námi ještě mohl smlouvu podepsat. A platí, že i když se rozběhne soud, je možné, aby se ty strany kdykoliv během procesu dohodly,“ uvedla Matoušová.

Radní Matoušová vysvětluje, jak bude město v příštích dnech postupovat. „Teď zašleme na adresu vlastníků vyplněnou, od nás podepsanou a právním oddělením zkontrolovanou kupní smlouvu. A potom budeme čekat. Vlastníci na podepsání mají 90 dní.“

Celkem město potřebuje vykoupit téměř 160 tisíc metrů čtverečních, dosud koupilo a projednalo zhruba 135 tisíc. Cena, za kterou město pozemky vykupuje, je 800 korun za metr čtvereční.

autor: kos
Spustit audio