Plzeňská zoo láká návštěvníky na krmení motýlů

6. prosinec 2018 07:00

Na netradiční podívanou zve od prosince plzeňská zoologická zahrada. Kdo zavítá do nově otevřeného tropického pavilonu, může se zúčastnit komentovaného krmení motýlů.

Exotičtí různobarevní krasavci z Indonésie nebo Malajsie létají návštěvníkům přímo nad hlavami. Tu a tam některý z nich sedne na rozkvetlou rostlinu nebo na misku s nakrájeným ovocem či připravenými šťávami.

„Máme tu přibližně 20 až 25 druhů motýlů. Sají převážně šťávy z ovoce. Na misku jim dáme molitan a každý den do něj nalejeme směs šťáv, a vše přislazujeme. Dále dostávají pestřejší skladbu ovoce. Ne všichni motýli se ale živí ovocem. Pro ně tu máme kvetoucí rostliny. Na nich zásadně sají třeba naši otakárci,“ řekl entomolog Vlastimil Cihlář, který se o motýly stará.

V pavilonu najdete například batolce nebo okáče

Někteří motýli se vznášejí nad rostlinami, jiní nehybně sedí, přesto je pohled na rej barev a pestrobarevná křídla téměř kouzelný. „Denní motýli mají jistou dobu, kdy všichni lítají a sají šťávy, potom se v klidu posadí a odpočívají. Motýl se dožívá deseti až patnácti dnů, potom bohužel zemře. To ale patří k životu,“ vysvětlil Vlastimil Cihlář.

Motýli podle Vlastimila Cihláře sají hodně, kolik ale přesně jednotlivý motýl vysaje, neví. „ Každý den připravujeme stejnou dávku. Ovoce dostávají dvě mističky, což bohatě stačí. Abych ale řekl, kolik vysají přesně, to nevím. Motýl se nepřejí, a když, tak si sedne a odpočine si,“ doplnil ošetřovatel.

Komentované prohlídky motýlů v tropickém pavilonu plzeňské zoo začíná každý den v 12:30 hodin.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio