Plzeňská věznice vytvořila nový prostor pro zaměstnávání odsouzených

19. březen 2019 09:35

Ve věznici v Plzni na Borech pracuje přibližně 450 odsouzených. Část z nich se od dubna přesune do nových prostor v bývalých nevyužitých sklepech, kde budou vyrábět součástky pro letecký průmysl.

Původní sklepní prostory byly mnoho let nevyužívané. Ředitel věznice v Plzni na Borech Petr Vlk tu na vše dohlíží pět let a celou tu dobu byl sklep prázdný. Tekla tam voda a opadávala omítka. S jejich opravou pomohli v rámci terapie sami odsouzení. Věznici tak ušetřili přes milion korun.

Ve věznici v Plzni na Borech pracuje přibližně 450 odsouzených. Část z nich se od dubna přesune do nových výrobních prostor v bývalých nevyužitých sklepech

„Využili jsme odsouzené, kteří jsou zařazení do oddělení pro osoby narušené toxikomániemi. V rámci pracovní terapie zde odpracovali zhruba 4100 hodin,“ popsal Petr Vlk. Podle vedoucího logistiky plzeňské věznice Pavla Vaníka na ně zbyly především dokončovací práce, jako jsou podlahy, omítky, katry a finální dokončení koupelen.

Ve věznici v Plzni na Borech pracuje přibližně 450 odsouzených. Část z nich se od dubna přesune do nových výrobních prostor v bývalých nevyužitých sklepech

Práce na rekonstrukci sklepních prostor trvaly téměř tři roky. Za tu dobu tu vzniklo 20 místností přibližně 3x4 metry, šatny a sociální zařízení. Zatím jsou všechny prázdné. Potřebné pracovní stoly, stroje a další vybavení sem firma, které si tyto prostory pronajala, začne navážet v nejbližších dnech. Pracovat se bude ale jen v části opravených prostor. Přibližně 1/3 bude sloužit ke vzdělávání.

„Budou to aktivity na základě požadavků vychovatelů pro trávení volného času, zvyšování gramotnosti finanční, počítačové a podobně. V současné době ještě není rozhodnuto, jakým stylem bude prostor využit,“ uvedl zástupce ředitele věznice Martin Černý.

Novou možnost práce vítají i sami vězni

Dokončovací práce na hliníkových součástkách pro letecký průmysl. Především to čeká od začátku dubna na přibližně 40 odsouzených. A o práci v Plzni na Borech je zájem, potvrdil Filip, který na Borech stráví ještě téměř dva roky: „Pro nás je to takové vysvobození z běžného života na oddíle, protože tam je to neuvěřitelně dlouhé. Děláme tu stejné věci pořád dokola. Dobré jsou i finanční přivýdělky, třeba na kantýnu a tak.“

V celé České republice je přibližně 15 000 odsouzených schopných práce. Věznice ale nabízejí jen necelých 9 000 pracovních míst. Hlavní problém je omezený prostor věznic.

„Tím jak jsou ohraničeny střeženým prostorem, často nemohou expandovat do svého sousedství, protože jsou v různých městských částech a podobně. Snažíme se problém řešit výstavbou výrobních hal na posledních nezastavěných prostorách v českých věznicích. Ideální pro Nás by bylo budovat nové věznice, které už počítají s výrobními zónami,“ nabídl možná řešení náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Simon Michailidis.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio

Související