Plot z betonových tvarovek může zajistit vaše soukromí na zahradě

14. duben 2023

Plánujete během léta péči o zahradu a těšíte se, jak si váš pozemek zkrášlíte? Dobrý základ zahrady ale vždy vytvoří kvalitní plot. Teprve poté se vyplatí upravovat samotný pozemek nebo zakládat nové záhony.

Pokud chcete rychle postavit pevné a kvalitní oplocení, velkým pomocníkem jsou betonové plotové tvarovky. Jsou nejen praktické při stavbě, ale podle úpravy své pohledové strany mohou tvořit i designový prvek. Pohledová strana může být štípaná nebo hladká s obvodovou fazetou, ale jsou i různé další typy – duté nebo plné. „Betonová tvarovka by se ale měla vybírat podle toho, jak vypadá okolí a co se hodí k rodinnému domu nebo k dané stavbě. To znamená hlavně s okolím sladit odstín tvarovky,“ radí Petr Levinský, obchodní ředitel společnosti BEST.

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Nejpoužívanější základní rozměr plotové tvarovky je 40 x 20 cm v pohledové ploše. Plotové tvarovky je možné použít na stavbu zahradní zídky nebo opěrné stěny. Nejčastěji se ale využívají právě při stavbě plotu – ať už plného, nebo s plotovou výplní, plotovými sloupky a podezdívkou.

Tvarovky je možné i omítnout. Je to ale pouze na vaší volbě. Od výrobců totiž většinou plotové tvarovky mají povrch uzpůsobený tak, že ho není nutné dále upravovat.

Ovšem i zděný plot musí mít dobré základy. Plotová podezdívka musí být založena na odizolovaný základový pás, který je vybudován v základové spáře v ne zámrzné hloubce – min 80 cm. Z něj musí být před samotnou montáží vytaženy ocelové pruty, přes které jsou plotové tvarovky se samotným základem svázané. Odizolovat takto osazený základ je náročné. Na izolaci je proto vhodná tekutá lepenka, která je běžně dostupná na trhu.

Plot bezúdržbový? Stačí vybrat správný materiál

Pokud nechcete mít plot ve formě celistvé zdi, dobrou volbou je plotová výplň. Je jednoduchá na montáž. Ze všeho nejdříve je nutné znát přesný rozměr prostoru mezi jednotlivými sloupky a nechat si na danou velikost plotovou výplň připravit od dodavatele.

Do sloupků se pak plotová výplň kotví do úchytů, které se do tvarovek při montáži navrtávají. Anebo se předem ještě před samotnou montáží připraví pevné úchyty, které jsou do tvarovek zabudované už při samotné stavbě. Na volbě výplně ale bude záležet, jestli bude plot bezúdržbový, nebo nikoliv. Samotné plotové betonové tvarovky jsou ve své podstatě bezúdržbové. Stačí je pouze jednou za rok pořádně omýt vysokotlakým proudem vody.

Důležitá je ale volba plotové výplně. Tady je na místě volit materiály, které jsou stálejší, odolávají UV záření a nepotřebují opakovanou dávku lakování. Nejvhodnější jsou kovové materiály, jejichž povrchová úprava je trvalá.

Každou stavbu je nutné zastřešit, stejně tak i tvarovky, které jsou duté. Do dutiny je nutné při stavbě umístit výplňový beton a následně zakrýt. K tomu slouží zákrytové desky – ať už na sloupky nebo i na podezdívku. Zákrytová desky musí mít vždy přesah z důvodu odvádění dešťové vody mimo konstrukci zdi nebo plotového sloupku. Je nutné, aby voda odkapávala ještě před samotnou konstrukcí.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.