Plněné brambory v alobalu

Pokud máte za to, že brambory jsou příliš obyčejné, aby byly hlavním jídlem, tak vás teď vyvedeme z omylu. 

Budete potřebovat:

  • větší brambory (každá o váze asi 150-200 g)
  • petrželka
  • kopr
  • pažitka

na 1 bramboru asi:

  • 125 g jogurtu
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl, pepř

 

  1. Brambory v celku předvaříme (vaříme zhruba 10-15 minut).
  2. Propícháme na několika místech vidličkou.
  3. Zabalíme každou bramboru zvlášť do alobalu a dáme do trouby vyhřáté na 210 stupňů na dalších 30 minut.
  4. Po upečení podélně rozkrojíme, posolíme a naplníme náplní umíchanou ze sekaných bylinek, jogurtu, hořčice a zakysané smetany.
  5. Pokud chceme připravit na grilu tak po uvaření potřeme olejem, dáme do alobalu a grilujeme asi 20 minut (nezapomínáme pravidelně otáčet).
  6. Podáváme ke grilovanému masu nebo samotné.
  7. Naplnit můžeme třeba i ochuceným kuskusem, mletým masem se sýrem nebo česnekovým máslem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.