Plněné brambory v alobalu
Pokud máte za to, že brambory jsou příliš obyčejné, aby byly hlavním jídlem, tak vás teď vyvedeme z omylu.
Budete potřebovat:
- větší brambory (každá o váze asi 150-200 g)
- petrželka
- kopr
- pažitka
na 1 bramboru asi:
- 125 g jogurtu
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř
- Brambory v celku předvaříme (vaříme zhruba 10-15 minut).
- Propícháme na několika místech vidličkou.
- Zabalíme každou bramboru zvlášť do alobalu a dáme do trouby vyhřáté na 210 stupňů na dalších 30 minut.
- Po upečení podélně rozkrojíme, posolíme a naplníme náplní umíchanou ze sekaných bylinek, jogurtu, hořčice a zakysané smetany.
- Pokud chceme připravit na grilu tak po uvaření potřeme olejem, dáme do alobalu a grilujeme asi 20 minut (nezapomínáme pravidelně otáčet).
- Podáváme ke grilovanému masu nebo samotné.
- Naplnit můžeme třeba i ochuceným kuskusem, mletým masem se sýrem nebo česnekovým máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.