Plevel na talíři: kopřiva jako zelenina

Kopřiva je léčivá bylina, která může vyrůst až o výšky 1 m. Celá je pokrytá žahavými chloupky. Jako plevel ji znají v celé Evropě, kde ji najdeme v křovinách, rumištích, na zahradách, v příkopech a všude tam, kde je v půdě dostatek dusíku a vlhko.

Její botanický název pochází z latinského „uro“ (pálím). V kuchyních se jako surovina používají mladé zdravé vrcholky rostlin v čerstvém stavu. Sbíráme je od března do května a spařujeme horkou vodou; pálivost zničíte už při teplotě kolem 60°C. Chuť kopřivy je slabounce nahořklá, ale příjemná, připomíná špenát.

Kopřivu teď na jaře můžete pokrájet a přidat třeba do zeleninových a bramborových polévek, do špenátu, omelet, bylinného salátu, i jako přílohu k masu.


Věděli byste, do čeho na Velikonoce přidáváme kopřivu?

a) do velikonočního beránka – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) do velikonoční nádivky – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o velkou kuchařku.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 15. dubna!