Platy soudců se rozhodnutím ÚS zvýší. Dostávat budou trojnásobek průměrné mzdy

30. červenec 2014

Platy soudců se zvýší. Ústavní soud dnes zrušil současný způsob jejich výpočtu. Nález vstoupí v platnost na konci letošního roku, do té doby proto musí vzniknout nová úprava. Zpětně se soudcům ale platy dorovnávat nebudou, nález platí od konce letošního roku.

Dosud soudcovskou platovou základnu určoval 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý kalendářní rok. Představitelé justice dlouhodobě prosazují návrat k trojnásobku.

Návrh na zrušení aktuální metody výpočtu podal loni Městský soud v Brně v reakci na desítky žalob, jimiž se konkrétní soudci domáhali dorovnání platu.

Konkrétně pro letošek soudcovská základna podle sdělení ministerstva práce a sociálních věcí činí 64 496 korun. Od této částky se odvozují příjmy jednotlivých soudců podle funkcí, zařazení a délky praxe.

Při návratu k trojnásobku by se základna podle výpočtu ČTK zvýšila o devět procent a přesáhla by 70 000 korun.

ÚS se v minulosti řadou nálezů postavil proti zásahům do hmotného zabezpečení soudců. Předloni v květnu zrušil fixní platovou základnu pro léta 2012 až 2014. Záložní koeficient v hodnotě 2,5násobku průměrné mzdy ve státní sféře ponechal v zákonu jen do konce roku 2012.

Narychlo se proto schvalovala nová úprava, která ovšem místo požadovaného trojnásobku ukotvila základnu k 2,75násobku, což se soudcům nelíbilo. Městský soud v Brně v návrhu upozornil také na údajné zneužití legislativní nouze a porušení zákazu retroaktivity při schvalování zákona.

Kala: ÚS přistupuje k soudcům jako k privilegované skupině

Verdikt Ústavního soudu kritizuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Podle něj přistupují ústavní soudci ke svým kolegům jako k privilegované skupině lidí.

„Já si myslím, že soudci jsou součástí společnosti, tak jako každý občan České republiky, a když moc zákonodárná rozhodla o tom, že sama sobě i moci výkonné, a také soudcům omezí platy, a tím přispěje k (překlenutí) ekonomických potíží, které zde byly, tak že by se soudci z tohoto neměli vyvazovat,“ uvedl šéf NKÚ v pořadu Stalo se dnes.

Kala si také myslí, že platy v soudnictví se už vymkly reálným společenským měřítkům.

Viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad však tvrdí, že soudci se nedomáhají vyšších platů, ale toho, aby jim politici ‘neodůvodněně a protiústavně‘ nezasahovali do stability jejich platů.

„Zásadní věc tkví v tom, že je zde nějaký zákon, který říká, že soudci budou honorováni určitým způsobem. A pokud ad hoc jiné moci, nežli moc soudní, do těchto nastavených parametrů zasahují z důvodů, které nejsou transparentní, které nejsou oprávněné, tak nelze než proti tomu protestovat,“ vysvětlil postoj soudců Novosad.

autoři: Zuzana Plíšková , tch | zdroj: ČTK
Spustit audio