Plátno místo projektoru. O knize Jana Nováka Kundera: Český život a doba

7. červenec 2020

Kniha Kundera: Český život a doba je napsaná skvěle, je to próza jedna báseň, ale stojí na poněkud vratkých nohou.

O Kunderu je vždycky boj. Tedy o Milana, jeho bratranec Ludvík, básník a překladatel, který by se letos v březnu dožil stovky, takové štěstí neměl. Jeho jubileum registroval málokdo. Ludvík se jmenoval ale taky Milanův otec. Celoživotně po uši ve vážné muzice, hlavně v Janáčkovi. A taky ve stalinismu, vlastně až do konce svých dní v jednasedmdesátém roce. Synek po něm zdědil jedno i druhé, říká Kunderův nejnovější monografista Jan Novák. A nejen to, ještě pořádnou porci morálního relativismu k tomu: K čemu pravda v absurdním světě, notabene když je Kundera narozený na apríla?

Jan Novák_Kundera

Čechoameričan Novák bojuje na opačné straně barikády. Z posrpnového Československa zmizel v šestnácti a pro totalitní mašinu, která zdejší společenskou a kulturní krajinu brutálně orala čtyřicet let, moc pochopení nemá. Takže Kundera to trochu odskákal: jednak jako pars pro toto, jednak proto, že většinu svého života nasypal do skartovačky. To v Novákovi rozbouřilo krev: detektivní i spisovatelskou. Kniha Kundera: Český život a doba je napsaná skvěle, je to próza jedna báseň, ale stojí na poněkud vratkých nohou. Novák totiž bere nejen v archivech, ale taky u pamětníků – a pak v samotném Kunderově díle. Když to tak pěkně popsal, tak to musel taky udělat. Markýz de Sade by mohl o téhle logice vyprávět.

Boj o Kunderu bude i tentokrát krvavý: Novák buď pravdu má, anebo nemá. Buď konečně ozřejmuje publiku, co je světově úspěšný spisovatel za lotra, oportunistu, lháře a tak dále, anebo si plete dojmy s pojmy, báseň s pravdou, skutečnost s literaturou. Nic moc mezi tím. Kolik hlasů mělo potřebu Novákovu práci glosovat ještě před vydáním, aniž by ji četli? Neposuzovat, ale odsuzovat. Přesně v duchu zfanatizovaného myšlení, které je tolik vyčítáno mladému Kunderovi. Takže důležitost té knihy bude nakonec jinde. Neposlouží tolik jako projektor namířený na spisovatele, ale jako projekční plátno. Pro autora, čtenáře, zdejší kulturu a společnost.

autor: Radim Kopáč
Spustit audio

Související

Více o tématu