Plátky pana nadlesního z Lysic

Recept na plátky pana nadlesního od Dagmar Kosičkové z Lysic zazněl v pondělí 26. května.

Suroviny:
4 vepřové plátky nebo kotlety, mletý zázvor, mletý pepř, velká hrst hříbků, 1 polévková lžíce másla, kostka masoxu, 100 ml bílého suchého vína, hrst oloupaných mandlí, šlehačka

Postup:
Plátky naklepeme rukou, osolíme, opepříme a potřeme mletým zázvorem. Je lepší pokud plátky necháme odležet v lednici do druhého dne.

Poté dáme naprudko opéct na oleji, na pánvici, z obou stran. Houby uvaříme a zcedíme. Mražené jen včas vytáhneme z mražáku.

V papiňáku na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme mandle, nakrájené na kousky.

Zalijeme vínem, přidáme orestované maso a vaříme asi 10 minut bez pokličky. Vývar z hub zředíme vodou, přidáme masox a necháme asi 10 min povařit. Vlejeme do papiňáku, zavřeme poklicí a vše v něm děláme přibližně 20 minut.

Po otevření hrnce zalijeme trochou hladké mouky, rozmíchané ve vodě. Povaříme a na závěr přilejeme pozvolna čerstvou šlehačku.

Podáváme s houskovým knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem. Je to dobrota, vyzkoušejte, uvidíte sami!

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.