Plátky pana nadlesního z Lysic
Recept na plátky pana nadlesního od Dagmar Kosičkové z Lysic zazněl v pondělí 26. května.
Suroviny:
4 vepřové plátky nebo kotlety, mletý zázvor, mletý pepř, velká hrst hříbků, 1 polévková lžíce másla, kostka masoxu, 100 ml bílého suchého vína, hrst oloupaných mandlí, šlehačka
Postup:
Plátky naklepeme rukou, osolíme, opepříme a potřeme mletým zázvorem. Je lepší pokud plátky necháme odležet v lednici do druhého dne.
Poté dáme naprudko opéct na oleji, na pánvici, z obou stran. Houby uvaříme a zcedíme. Mražené jen včas vytáhneme z mražáku.
V papiňáku na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme mandle, nakrájené na kousky.
Zalijeme vínem, přidáme orestované maso a vaříme asi 10 minut bez pokličky. Vývar z hub zředíme vodou, přidáme masox a necháme asi 10 min povařit. Vlejeme do papiňáku, zavřeme poklicí a vše v něm děláme přibližně 20 minut.
Po otevření hrnce zalijeme trochou hladké mouky, rozmíchané ve vodě. Povaříme a na závěr přilejeme pozvolna čerstvou šlehačku.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem. Je to dobrota, vyzkoušejte, uvidíte sami!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.