Plánované družstevní byty se ve Zlíně stavět nebudou, v současné situaci by to podle města bylo moc drahé

19. červenec 2022

Zlínská radnice pozastavila projekt družstevního bydlení v lokalitě Slanice. Vzniknout tam mělo 31 bytů. Podle vedení města musel být projekt odložen kvůli vysokým úrokovým sazbám.

Čtěte také

Za poslední čtyři roky Zlín nepostavil žádné byty. Podle zástupců města přitom poptávka po obecních bytech je. Změnit to mohl projekt družstevního bydlení v části Prštné, konkrétně v lokalitě Slanice, kde bylo naplánováno 31 bytů. Ten ale město teď zastavilo. Stavět se přitom mělo začít toto léto.

Jak vysvětlila zlínská náměstkyně primátora Kateřina Francová z hnutí STAN, je to kvůli vysokým úrokovým sazbám. Podle ní město nejprve zhruba rok hledalo banku, která by družstvu poskytla úvěr. Poté zástupci města chystali potřebné dokumenty, v té době už se ale začala úroková sazba zvyšovat a nakonec vystoupala na dvojnásobek.

Čtěte také

Podle Francové měli podle původních plánů lidé měsíčně družstvu splácet kolem 15 tisíc korun. Po navýšení úrokové sazby se ale splátky zvýšily na 36 tisíc. Vedení Zlína se proto dohodlo, že počká například na to, jestli stát nevypíše nějaké dotace, nebo zda se úrokové sazby nesníží, a projekt odložilo.

O jeho pokračování tak bude rozhodovat až nové vedení města zvolené v zářijových volbách. Podle Francové je taky možné, že nakonec město byty postaví ze svého rozpočtu a bude je buď pronajímat, nebo je prodá.

Plánované byty měly být určené hlavně lidem ze střední třídy. Podle Francové město před pozastavením projektu nemělo uzavřené smlouvy s žádnými zájemci. Zatím pouze shromažďovalo materiály z nezávazných dotazníků, které mohli zájemci vyplnit. Těch bylo asi tři sta. Někteří lidé podle Francové ale s městem sami začali komunikovat a když jim bylo oznámeno, o kolik by se měly měsíční splátky navýšit, tak o bydlení ztratili zájem.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související