Plánovaná rekonstrukce zlínského tržiště Pod Kaštany zřejmě letos v květnu nezačne

21. leden 2021

Město Zlín zatím nemůže zahájit přestavbu tržiště Pod Kaštany. Důvodem je žaloba jednoho z trhovců.

Město má sice připravený projekt, schválené financování a už získalo také stavební povolení, to však jeden z trhovců napadl žalobou a soud mu teď přiznal odkladný účinek.  Město se tak do přestavby, kterou plánovalo několik let a chtělo zahájit na jaře letošního roku, zatím pustit nemůže.

Jak je to s vlastnickými právy na tržiště?

Čtěte také

Prostranství, kde se tržiště nachází, patří městu - až na dvě výjimky. Jsou to dva plechové stánky, které mají soukromé majitele. Tito dva vlastníci by si je v rámci sjednocení museli opravit za vlastní peníze. Město totiž podle náměstka primátora Pavla Brady z hnutí ANO nemůže financovat opravy cizího majetku. Radnice podle jeho slov majitelům stánků sice nabídla finanční zápůjčku, ti to ale odmítli. Když pak dostala zlínská radnice pravomocné stavební povolení, majitelka jednoho ze stánků ho napadla žalobou.

Podle Pavla Brady je ve veřejném zájmu, aby se tržiště opravilo. Brněnskému krajskému soudu proto radnice zaslala podrobné vyjádření. Pokud by soud stavební povolení odblokoval, radnice je připravena stavět podle původního plánu, tedy zahájit stavbu v květnu letošního roku. Dokud ale soud nerozhodne, město s opravami začít nemůže.

Podívejte se na vizualizaci plánovaných změn:

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související