Placky roti

Cestování, zajímavosti nebo netradiční pokrmy – i to slibuje páteční Apetýt. I dnes vás alespoň pomyslně zveme do Nepálu.

Na cca 8 placek budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 225 ml vody
  • 1-2 lžičky oleje
  • sůl

Postup:

  1. Do mouky nalejeme půl množství vody, trochu oleje.
  2. Uhněteme a postupně dolejeme zbytek vody a oleje.
  3. Vypracujeme těsto.
  4. Necháme 20-30 minut přikryté odpočinout.
  5. Poté těsto znovu prohněteme a rozdělíme na asi 8 částí.
  6. Z nich pak vyválíme placky v průměru cca 15 cm.
  7. Rozpálíme železnou plotýnku nebo pánev a pečeme 3-4 sekundy, placku obrátíme a opečeme trochu déle druhou stranu.
  8. Na správně opečené roti jsou viditelné tmavě hnědé skvrny.
  9. Potom chytneme roti do kleštiček a na okamžik placku z obou stran podržíme přímo nad plamenem.
  10. Roti mají zůstat vláčné.
  11. Nejlépe chutnají za tepla.

Související

  • Momo – nepálské plněné knedlíčky

    V apetýtových receptech se opět vydáme do Nepálu. Státním náboženstvím je hinduismus, a tak typické křesťanské Velikonoce tu ve velkém nenajdeme, ovšem najít se dají.

  • Samosa

    Dnes zavítáme s apetýtovými recepty opět do Nepálu. Seznámíme se s typickým asijským pečivem.

  • Dal bhat tarkari

    V apetýtových receptech otevíráme další seriál, který nás zavede na netradiční místa. Zavítáme do Nepálu a začneme nepálským národním jídlem.