Pivní muffiny se slaninou
Pečení s pivem, to je velice návyková záležitost. Pivní těstičko na obalování vytvoří na kouscích kuřecího masa nebo třeba ryby křupavou a nadýchanou krustu. Pivní muffiny jsou skvělá volba třeba na výlet nebo piknik.
Budete potřebovat:
400 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
350 ml světlého piva
2 větší vejce
sůl, pepř
30 g másla
150 g slaniny
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička medu
150 g strouhaného sýra
nasekaná petrželka
Postup:
1. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi.
2. Med rozmícháme se sojovou omáčkou a přidáme ke slanině.
3. Krátce promícháme a necháme vychladnout.
4. Vejce důkladně vyšleháme s máslem. Přimícháme pivo a mouku se solí a práškem do pečiva. Promícháme s petrželkou a slaninou.
5. Těsto zakryjeme a necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.
6. Promícháme, rozdělíme do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky a pečeme při 200 stupních asi 25 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.