Písně ze dřeva a smůly

26. leden 2022

Zaposlouchejte se do do písní, které voní dřevem a smolou. Pojedeme na výlet tam, kde dřevorubectví bylo denní chlebem.

K rozšířeným způsobům obživy dříve patřil chov zvířat a pěstování plodin. Kde se úrodě a zvířatům tolik nedařilo, tam lid hledal jiné varianty výdělku. Pro mnohé to byl les živitel, který poskytoval dřevo jako základní surovinu k získání obživy.

Výsadba nových lesů na Zlínsku

Jednou z oblastí, kde dřevo hrálo významnou roli v obživě obyvatel, bývalo Podřevnicko. Ještě v polovině 19. století tu vizovické a hostýnské lesy, bohatý zdroj druhově pestrého dřeva, tvořily třetinu území. Dřevěný porculán čili podomácku vyráběné nářadí a náčiní pro tuto oblast znamenalo starobylou tradici na výborné řemeslné úrovni, místní výrobci prodávali  na blízkou Hanou či Slovácko například zemědělské nářadí. Jako zajímavost uvádíme dřevařská povolání některých žen, pozornosti neušli proslulí opálkáři z Jasenné.

Jinou oblast, kde práce se dřevem znamenala jedno ze zaměstnání, představuje část středoslovenského Pohroní. Vyvolávání při práci a píseň horehronských dřevorubců ze Šumiace, zpěvačku z Pohorelé či archivní rozhovor z lesním dělníkem z Čierneho Balogu a tamní odzemkové písně si můžete poslechnout v našem pořadu.

Koruny stromů

Zaniklé povolání uhlíře se udrželo na jihovýchodní Moravě až do 30. let 20. století v obci Vápenky. Dřevo bylo důležitým zdrojem obživy i pro nedalekou obec Novou Lhotu, kde se pro tamní zpracovatele plnometrů, sáhů ujalo pojmenování sáharé. Obě obce představují v rámci regionu Horňácka odlehlejší lokality lišící se od zbytku oblasti například oděvem, nářečím i způsobem obživy. I odtud, z Nové Lhoty – osady založené v 16. století, v pořadu zazní hudební ukázky.

Písně  dřevorubců, formanů, uhlířů, výrobců dřevěného nářadí a náčiní či hraček vybírá a slovem provází Anežka Heinzlová.

Spustit audio

Související

  • Prameny a studánky na Kopanicích

    Prameny a studánky. O některých víme a plnými doušky využíváme jejich osvěžení i léčivost, jiné zůstávají často skryty nebo jsou úplně zapomenuty.

  • Výlet na moravské Kopanice

    Navštivte zvukem písní a slov krajinu moravsko-slovenského pomezí. Nebude chybět ohlednutí za Kopaničářskými slavnostmi a tipy na nevšední toulky.

  • Javornické chodníčky

    Letní putování pohořím Javorníků s častými zastávkami na sladkou malinu u cesty a písničku z Vekých Karlovic a okolí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.