Pilarová, básník Slíva či trenér Zábranský. Na Nové radnici se rozdávaly Ceny města Brna

Patnáct osobností včera večer (11. února) na brněnské Nové radnici převzalo Cenu města Brna za rok 2019. Zastupitelstvo ji uděluje osobnostem, které spojily své působení s moravskou metropolí. Oceňuje tak jejich významnou činnost nebo dílo, které obohatily jednu či více oblastí veřejného života a přispěly k posílení dobrého jména města Brna.

Návrhy na Cenu města Brna podávají jednotlivci nebo spolky, loni bylo nominovaných 62. Z nich pak radní vybrali 15 osobností, protože v posledních letech se cena uděluje právě v 15 oblastech. Asi nejslavnější oceněnou je brněnská rodačka, zpěvačka Eva Pilarová. Slavnostního udílení se ale včera nezúčastnila a cenu v oblasti hudby za ni přišla převzít její sestřenice. Osmdesátiletá Eva Pilarová už v roce 2018 dostala Cenu Jihomoravského kraje. Přebírala ji loni na jaře.

Laureáti ceny za rok 2019

Cenu města Brna za svoji literární činnost obdržel básník Vít Slíva, v oblasti dramatického umění ji získal ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša a v žurnalistice a publicistice Vlasta Svobodová.

Dále byl mezi držiteli ceny například trenér a majitel hokejové Komety Brno Libor Zábranský. Ten ovšem cenu získal nikoli za sport, ale za mimořádný přínos městu Brnu. V oblasti sportu si ocenění převzal bývalý hokejový reprezentant a později trenér Josef Černý.

Za technické vědy byl oceněn Petr Stehlík, odborník na energetické zpracování odpadů. V přírodních vědách cenu získala radiobioložka Zdenka Hradečná, v lékařské vědě a farmacii stomatolog a průkopník zubních implantátů Jiří Vaněk a ve společenských vědách historik Jiří Pernes. V oblasti architektury a urbanismu dostal Cenu města Brna za rok 2019 Radko Květ a v oblasti výtvarného umění a designu Boris Mysliveček. Ocenění v oblasti mezinárodní spolupráce si odnesl učitel anglistiky na Masarykově univerzitě, Kanaďan Thomas Donaldson Sparling, mezi studenty známý jako Don Sparling. Za zásluhy o svobodu a demokracii cenu dostal bezmála devadesátiletý člen Orla Božetěch Kostelka. In memoriam město vyznamenalo Jana Chlupa, který v Brně založil ústav tělesně postižených dětí a mládeže na Kociánce.

Ceny města Brna uděluje zastupitelstvo od roku 1993. Oceněním se může pyšnit víc než 270 osobností nebo kolektivů. V minulosti totiž ocenění získaly třeba celé redakce nebo nakladatelství.

autor: gaj
Spustit audio

Související