Pila ve Ždírci nad Doubravou vyrábí pelety. Zatím hlavně na export

18. květen 2019 05:50

Firma Stora Enso Wood Products vyrobila vloni na pile ve Ždírci nad Doubravou z pilin a hoblin 78.000 tun pelet na topení. Patří mezi největší výrobce tohoto topiva v Česku.

Většinu pelet ale zatím pořád vyváží do zahraničí, hlavně do Itálie, Rakouska a Německa. V Česku prodává zhruba pětinu této produkce, ale tento podíl chce zvyšovat, řekl novinářům obchodní manažer společnosti Tomáš Krčil.

Většina do Česka

„Předpokládáme, že se v nejbližších letech poměr otočí a většina naší produkce pelet bude směřovat do českých domácností,“ uvedl Krčil. K rozšíření topení peletami v Česku by podle něj kromě dotací, které mohou lidé dostat na výměnu starých kotlů za nové ekologičtější, mohlo přispět i to, že dřevo na rozdíl od jiných zdrojů energie nezdražuje.

Kůrovcová kalamita v lesích cenu pelet minulý rok podle jednatele Františka Vomočila výrazněji neovlivnila. „Co se týká řeziva, tak samozřejmě tu snahu na snižování cen vidíme od konce loňského roku,“ řekl.

Milion kubíků kulatiny

Ždírecká pila firmy Stora Enso ročně zpracovává skoro milion metrů krychlových kulatiny, hlavním produktem je stavební řezivo. V navazujících provozech zpracovává kromě pilin a hoblin i kůru, již spaluje v zařízení na výrobu elektřiny a tepla. Výrobu pelet Stora v areálu zahájila v roce 2015, podle dřívějších údajů tento provoz stál 200 milionů korun. Loňská produkce pelet ve Ždírci nad Doubravou meziročně stoupla o jedno procento. Pro letošek firma očekává srovnatelnou výrobu, uvedl ředitel závodu Pavel Urban.

Peletárny v Česku

V ČR podle klastru Česká peleta funguje 32 peletáren, většinou blízko velkých pil. Jejich loňská produkce byla 377.000 tun pelet, zatímco tuzemská spotřeba tohoto topiva je 100.000 tun ročně. Podle klastru postupně roste domácí poptávka po peletách i výrobní kapacity. Stora Enso patří mezi tři největší výrobce pelet v Česku.

zdroj: ČTK
Spustit audio