Pikantní vepřová játra. Připravte si báječné jídlo, které kombinuje nezaměnitelné a ostřejší chutě

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Ingredience
  • 200g vepřových jater
  • 2 lžíce Worcesteru
  • 3 lžíce ostrého kečupu
  • 1 lžička tekutého čili koření
  • cca 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • trochu vody

Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí. Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek.

Zkuste si s námi udělat pikantní vepřová játra. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je za dveřmi.

Postup:
Vepřová játra nakrájíme na nudličky a zprudka je orestujeme na oleji ze všech stran. Pak játra přendáme na talíř a přikryjeme je dalším talířem, abychom je udrželi v teple. Na výpeku z jater orestujeme na plátky nakrájený česnek a dáváme pozor, abychom ho nespálili a nezhořknul. Když je česnek malinko růžový, přidáme worcester, kečup a čili necháme probublat, aby se chutě spojily. Pak přidáme játra a cca 1/2 dcl vody a ještě malinkou chvilku-asi 3-4 minutky necháme probublávat. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti.
Podáváme s rýží, opečenými bramborami, nebo hranolkami.

 

Játra jsou v naší kuchyni nejznámější v několika tradičních úpravách, zejména dušená, restovaná „na cibulce“, v domácích i průmyslově vyráběných paštikách či obalená a osmažená jako řízek. Lahůdkou jsou játra telecí, krůtí a samozřejmě husí a kachní.

Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.