Petr Voldán: Změna času snad jen do času

O hodinu zpátky jsme si zase ze soboty na neděli posunuli hodinky. Kdo ví, jestli ne naposledy. I když to se zrušením střídání letních a zimních časů vypadalo ještě před pár měsíci mnohem nadějněji, než teď. 

Když něco zhodnotíme slovy "jen do času", je v tom cítit jisté proroctví konce. Zdá se, že by to mohlo platit i pro nepopulární změny času a s nimi spojené posunování hodinových ručiček nebo digitálních číselníků sem a tam. Na konci léta totiž zareagovala už i Evropská komise na stále sílící hlasy z členských států o zbytečnosti, podle některých i škodlivosti, takových změn. A na základě veřejné diskuse, doprovázené průzkumem, doporučila členským zemím unie, aby zvážily zrušení střídání času a navrhli, jaký bude lepší ponechat.

Vypadalo to hodně nadějně. Jenže jako vždycky není všechno jak se zdá. Trochu to například zavání i taktikou Evropské komise vylepšit renomé evropských institucí v očích veřejnosti. Na jaře příštího roku budou navíc volby do Evropského parlamentu. Už jen zdůvodnění, proč Komise doporučuje zrušit změnu střídání času, bylo docela zajímavé - "Lidé to chtějí, my to uděláme". Nezvyklá, nebývalá vstřícnost.

02588022.jpeg

Známe přece nemálo případů rozhodnutí Evropské komise, před kterými se Evropanů nikdo na názor neptal. To za prvé. Co když navíc v Bruselu věděli, že dosáhnout jednotný názor všech členských zemí na problém střídání času a otázku, který nakonec ponechat, nebude jen tak. Ale oni přece lidem chtějí vyhovět...

Už se totiž vynořily různé hlasy - Estonci zkoumají, jestli zrušit střídání příští rok není brzo, další členské země unie mají zase různý názor na to, který pak ponechat jako platný pro celou unii. A nezapomeňme, že titulky, podle kterých si zrušení změn času přeje 80% Evropanů nejsou pravdivé. Těch osmdesát procent bylo pro jen z onoho počtu účastníků unijní ankety a těch bylo něco přes čtyři a půl milionu. Unie má totiž dohromady víc než 510 miliónů obyvatel.

Nicméně i navzdory těmto řekněme "zvláštním" okolnostem kolem vstřícnosti Evropské komise k jednomu z přání lidí v unii se zdá, že jsme o víkendu zažili možná jedno z posledních posunování hodinových ručiček. I čas to má asi jen do času. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio