Petr Voldán: Ženské tělo - trefa vedle

To je titulek dnešní pravidelné ranní glosy. Petr Voldán v ní reaguje na nejaktuálnější diskuse o tom, jestli se u nás prezentuje odhalené ženské tělo na veřejnosti moc často nebo jen puritáni přehánějí:

Jako rozbuška působilo předčasné uzavření fotografické výstavy v pražské Knihovně Akademie věd. Snímky byly pořízeny historickou technikou mokrého procesu z časů druhé poloviny 19.století, což měl být příspěvek k popularizaci vědy. Výstava s chystanou přednáškou na téma historických technik ve fotografii byla totiž součástí Týdne vědy a techniky. Jenomže ouha, na několika fotografiích byla spoře oděná ženská těla, která rozvášnila feministicky orientované ženy a organizace natolik, že dosáhly rychlého, předčasného uzavření expozice. A asi si mnou ruce, jak zachránily mravopočestnost naší zhýralé společnosti.
Podle mého, a jak sleduji reakce nejen mého, názoru je to ale jedna velká trefa vedle. Už samy radikální feministky si podrážejí židli jistoty konstatováním, že pokud by výstava byla jinde a ne na vědecko – výzkumné půdě, jistě by si našla vděčné publikum, ale do prostor Akademie věd nepatří. Není to pokrytecké a jaksi genderově zaslepené? Nepatří na Akademickou půdu snad tedy ani snímky velikánů nejen naší, ale i světové fotografie, jako jsou pánové Drtikol, Sudek a další? To už jsme asi někde hodně vedle.
Ne, že by naše společnost nebyla mnohdy přehnaně zaplavována ženskou nahotou. Tam ať střílejí ochránci slušnosti a také zdravého rozumu i vkusu ne jen z podobných pistolek jedovaté náboje, ale rovnou pálí granáty protestů. Zatím jsem neviděl ostřejší akce proti reklamním plakátům, na kterých je spotřebitel lákán ke koupi krbových kamen, prken, televizí, na jazykové kurzy, půjčky nebo k zapůjčení elektrocentrály, zhotovení podlahy nebo střechy, nahotinkami. Co víc, naše politické strany jsou schopny bez uzardění vystavit ženské pozadí nebo polehávající skoronahou kandidátku v zájmu boje o hlasy voličů i na plochy kolem silnic. Tady si stavíme pomníky ostudy. Jenomže tyto rozdíly ve výběru cílů a munice asi některé feministicky laděné duše pro svoji zaslepenost radikálním bojem proti všem a všemu bohužel nevidí. Ale teď už klidný pátek i celý víkend

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.