Petr Voldán: Zájem o plus roste

Rekordně nízká nezaměstnanost je na jedné straně potěšitelná, na druhé jen potvrzuje, že ubývá pracovních sil a tak jsme letos slyšeli silné nářky, že nejsou lide. Už to údajně ohrožuje i rozvoj některých odvětví a celkově brzdí ekonomický růst. Pro jednu vrstvu obyvatel tato situace ale skýtá novou šanci. Mění se totiž názor na zaměstnanost seniorů a zvyšuje se poptávka po pracovní sile s označením věku a znaménkem plus. 

Plus už prý pomalu přestává být handicapem. Tedy plus jako označení seniorské generace, někdy charakterizované různými věkovými kategoriemi s přidaným znaménkem plus. Například padesát plus, šedesát pět plus a podobně. Slyšíme to už nejen ve spojení třeba s dopravou zdarma, ale stále častěji se údajně firmy zajímají o schopné pracovníky, kterých se mnohdy i - vzhledem k věku - zbavovaly.

Jenomže přišla nouze, lidé nejsou a přitom jsou potřeba. A tak se mění filosofie přístupu k těm, kterých se zaměstnavatelé zbavovali. I těm našim dochází to, co už leckde chápali a nedali jen na věkové tabulky. V některých severských zemích - ve Švédsku třeba, na Islandu, ale i v Japonsku už si dávno spočítali, že zkušenosti, léta praxe, uvolněné ruce bez závazku starostí o děti jsou přednostmi seniorů na pracovním trhu oproti mladším.

Senioři dokáží pracovat i na počítači (ilustrační foto)

Teď, když mladší pracovní síly v uvozovkách “došly”, se rýsují šance pro dosud přehlížené ročníky. Pochopitelně, jsou tu limity - zdravotní, oborová náročnost fyzická, ale je dost profesí, kde věk roli nehraje. Zdravotnictví, ale i projektanti, vědci a tak dále - a lidé se zkušenostmi i dlouhými lety získávanými dovednostmi jsou najednou k nezaplacení. Tedy - po pravdě - nejsou spíš pro zaměstnavatele mnohdy ani tak finančně nedostupní, protože často jenom peníze pro ně nejsou tím hlavním motivem pro pracovní aktivitu.

Letos u nás poprvé přesáhl počet obyvatel ve věku 65 plus hranici dvou milionů a bude se dál zvyšovat. A tak se tu před koncem roku najednou rýsuje do budoucna pro mnohé seniory nečekaný dárek - šance na opětovné uplatnění. Možná pro některé další dobrá zpráva, kromě informace o růstu penzí. Zkrátka, nejen za hranicemi, ale i u nás už nemusí být označení plus u věku handicapem. Což je celkově určitě plus, které s sebou nese jinak minusová prognóza o nedostatku lidí. Senioři pracují, podnikají a utrácejí - vlastně někdy příště možné téma pro úvaha o tzv. “stříbrné” ekonomice.

A teď už klidný pátek i celý poslední letošní víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.