Petr Voldán: Z prášků nakonec na prášky

Také sáhnete, když nemáte moc času na vaření, po něčem v prášku? A máte kaši, knedlíky nebo něco podobného hned? Autor pravidelné pondělní glosy není proti podobným vymoženostem. Petr Voldán jen varuje, abychom z přemíry prášků na konec nebyli tzv. „na prášky“:

Nejsou prášky jako prášky. Známe prášky jako tablety léků ale také zdrobněle prach. Mě ale zajímají pokrmy v prášku. Stalo se nám totiž, že v kavárně – jestli lze v takovém případě mluvit o kavárně – padl dotaz - může být z prášku? No možná má své fanoušky, ale pro mě káva z prášku není to pravé – kávové… A v té souvislosti kamarád opáčil, že tedy raději ne, abychom z toho pak nebyli na prášky. Což se mi zalíbilo jako stručná, ale výstižná charakteristika jedné z cest, po které lidstvo také kráčí.
Když se objevily první potraviny v prášku, byla to určitě revoluční a progresivní novinka. Její poslání vidím jasně – v extrémních podmínkách je to nápad k nezaplacení. Třeba expedice na Severní pól hlídá každý gram a polévky i jiné potraviny v prášku jsou terno. Stejně tak super rezerva kdekoli, kde stačí jen přidat vodu. Ale jak jsme pohodlní, najednou se z prášků vaří vesele i v restauracích polévky, omáčky, včetně svíčkové, knedlíky, pečou se buchty. Netřeba platit kuchaře, stačí kdokoli, kdo umí něco zamíchat a ohřát. Už je tu prý i pivo v prášku a tvrdý alkohol. Pobavila mě úvaha kohosi, že už čeká jen na vodu v prášku – jen si neví rady, v čem ji pak rozpustí, když zrovna nebude tato tekutina po ruce. Krásně dovedeno k sarkastické dokonalosti, kdyby to nebylo s prášky a naší cestou být z nich na prášky přece jen vážnější.
Ony práškoviny většinou nejsou pouhým extraktem toho nejlepšího. Naopak, jsou tu ta různá éčka a další škodliviny - v zájmu trvanlivosti, chuti a tak dále. A tak prášková pohodlnost, vlastně instantní móda a hlavně velký kšeft je cestou jak být brzo na prášky. I když ani prášky coby lék nejsou pro nás to pravé. A tak se ptám a odpověď jednoznačnou nemám, máme vůbec šanci na život bez prášků, než se v prach obrátíme? Proto raději úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.