Petr Voldán: Tvrdě se zaselo, tvrdě se sklízí

Hodně neklidný víkend máme tentokrát za sebou. Pobodaný muž při incidentu, vyšetřovaný jako rasově motivovaný, demonstrace, při kterých létaly kameny a láhve a pak žhářský útok. Atmosféra ve společnosti se radikalizuje - což ale podle autora pravidelné pondělní glosy Petra Voldána není moc překvapivé. Hodně velkou část odpovědnosti připisuje politikům v glose s titulkem „Tvrdě se zaselo, tvrdě se sklízí“:

Vyhrocené a podpásové slovní potyčky, vzájemné výpady v parlamentu, osočování místo diskusí, tvrdá slova, nenávist – to je naše politická scéna v nejvyšších patrech. Mnohokrát jsem si tu posteskl, že právě politici společnost radikalizují naprosto nezodpovědným chováním, svou samolibou nadutostí, se kterou pálí kolem sebe i v kauzách, kde skoro o nic nejde, jako kdyby šlo o život. Provokace v zájmu popularity, laciných bodů u možných voličů, slovník obhroublý, k tomu i sprosté posuňky. Když to sečteme, je to pěkná žumpa místo odpovědné a zodpovědné aktivity za peníze daňových poplatníků.
Jenomže oni se mnozí daňoví poplatníci zhusta podobnými hrátkami politiků baví a na internetu je ještě nenávistněji komentují. A naše politická reprezentace – to slovo se k nim ale vůbec nehodí, pod reprezentací si představuji cosi ve smyslu toho označení, kdy někdo někoho reprezentuje – tedy tato reprezentace hrubého a nesnášenlivého stylu zasela do společnosti hodně tvrdou sadbu. A sklízíme všichni. Dohadujeme se zase, kdo co zavinil, kdo koho neoprávněně napadl a kdo byl či nebyl v právu. A naši politici – jako obvykle – řeči, slova, k tomu osočování, kdo přispěl k vyprovokování násilností a plané výzvy k lidu. Z nich nikdo za nic nemůže, nezodpovědní jsou lidé, kteří kdoví proč jdou do ulic, berou do ruky nože nebo házejí do domů zápalné láhve.
Že se tu dává příklad právě těm, kteří mají blízko k radikalizaci nebo dokonce podobnou atmosféru vítají, to si politici vůbec nepřipouštějí. Že tu už dlouhou dobu licitují, co je čin s rasovým motivem, co je propagace extremismu, že nechtějí pojmenovávat věci pravým jménem, protože to dokonce některým politikům vyhovuje, to se jaksi nepočítá. Ale to je ta chyba, tady klíčí to prokleté semínko nenávisti, hrubosti, nesnášenlivosti, kterou mezi lidmi šíří dokonce s úsměvem naši politici. Sklízíme za vtípky s kalašnikovy, facky novinářům, zvednuté prostředníčky, politikaření. A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.