Petr Voldán: Tetelení nad ušatými křesly

Tetelení nad ušatými křesly – asi by vás nenapadlo, že za tímto titulkem se skrývá v dnešní pravidelné glose Petra Voldána vzpomínka na Bořka Šípka. Nicméně je to tak:

Ušaté křesílko, navíc ze skla – uznávám, je to dost podivná kombinace. Pokud to nevidíte pohledem umělecké invence, která propojuje tak tvárný, fantazii přímo provokující materiál se zdánlivě prozaickým kusem nábytku. Vedle taburetky, pochopitelně také ze skla, v kombinaci čiré a barevného sedáku. Příjemné, oblé tvary, óda na sklářské tradice a moderní designérské vidění. Dohromady Bořek Šípek a jihokorejský ostrov Jeju. Pokud jste patrioti, já se mezi ně rád řadím, pak dokážete pochopit, s jak povznášejícím pocitem jsem se vrhal do natáčení televizního fejetonu pro pořad Postřehy odjinud, ve kterém vám chci na jaře představit, jak jsem viděl Jižní Koreu mýma očima. Už když jsme vypínali kameru jsem se těšil, co budete říkat na to, že deset hodin letu od Prahy reprezentuje Bořek Šípek naše sklářské umění. Jestli dokážeme dostat až k vám ten pocit doslova tetelení se nad tím, že náš umělec dostal v jihokorejské skleněné zahradě tak prestižní prostor jako ocenění jeho kvalit i našich tradic.
Jenomže na barevný obrázek skleněné kavárny padl o víkendu stín. Bořek Šípek už naše záběry neuvidí - už o něm mluvíme v čase minulém. Tak jako je Zeměkoule poznačena miliardami stop, které tu zanecháváme, stop bezejmenných a bezvýznamných i těch znatelnějších, trvalejších, odehrává se každou sekundu bezpočet setkání. Stejně tak nicotných i důležitějších až historických. Některá mají význam pro generace, jiná jsou malými soukromými perličkami. Mezi taková řadím já tu šanci, že jsem se mohl potkat mezi jinými pozoruhodnými lidmi i s Bořkem Šípkem. Před lety na vernisáži jeho skla a nábytkových solitérů v Moskvě jsem ale nemohl tušit, že si jednou dám kávu v jeho skleněné kavárně až na asijském ostrově. Ani to, že tam natočíme záběry, které se mi už pokaždé vybaví ve spojení s jeho jménem. Byť ta káva ze skleněné kavárny Bořka Šípka má po víkendu poněkud nahořklou příchuť. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio