Petr Voldán: Sváteční bubliny

Titulek dnešní glosy Petra Voldána je možná trochu záhadný, ale jak hned zjistíte, téma glosy je nanejvýš reálné a aktuální. 

Víkend měl být oslavou a připomínkou boje za demokracii. Spíš jsme se ale o sobě dozvěděli, že si s tou demokracií ani po skoro třiceti letech nějak nevíme rady. Společnost je rozdělená, rozhádaná, sešikovaná do nesmiřitelných bloků a jeden každý si žije svůj život ve své bublině. Jedna nemíní brát v úvahu druhou, každá si hájí to svoje, lidé přestávají diskutovat a náznaky debat se prakticky vždycky zvrhnou v nenávistné souboje a osočování.

Bublina u moci nechce slyšet na kritické argumenty, které ale postrádají kromě ultimativních požadavků snahu reálně vidět dál nebo se zamyslet, proč ta vládnoucí bublina má nakonec takovou podporu ve volbách. Ty jí, chtě nechtě, dávají demokratický mandát - ať je její chování sebeproblematičtější.

A var emocí v poněkud uzavřené bublině opoziční na tom nic nezmění - pokud nepřestane dělat kontraproduktivní kroky, neslušnost a primitivnost si nebude omlouvat vznešenými cíly, kterým zas nemalá část společnosti nevěří - po předchozích zkušenostech. A pokud nedokáže přesvědčit členy jiných bublin nebo volně vlající, aby to přišli změnit ve volbách.

17. listopad v Uherském Hradišti a Zlíně

O tom je demokracie, kterou si každý po svém vykládáme, po které tolik voláme, ale o jejíž podstatě nějak nechceme přemýšlet. Navíc ani v demokratickém světě - jak vidíme za hranicemi, to vždycky neklape jako hodinky. I tam se najdou lidé, kteří si ji vykládají po svém. Aby pak ne u nás, kde s ní máme zkušeností mnohem méně.

A až moc lidí si pořád myslí, že demokracie je prostor, kde si každý dělá co chce a respektovat nemusí vůbec nic. Ať ve vládě nebo na ulici.

Bubliny se vznášejí, občas do sebe narazí, ale to je tak všechno. Vybavuje je mi obrázek ze školní matematiky, na kterém byl znázorněn průnik dvou množin. Tedy něco jako prolnutí dvou bublin.

Obávám se, že dokud nedojde k něčemu podobnému u našich - zatím uzavřených - společenských bublin, dokud se neprotnou alespoň některé společné myšlenky a cíle v zájmu občanů této země, bude se náš sen o demokracii vznášet jako ty bubliny dál ve vzduchu. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.