Petr Voldán: Signál ze Slovenska

První kolo slovenských prezidentských voleb sice nepřineslo zemi novou hlavu státu, ale profily dvou uchazečů, mezi kterými se nakonec rozhodne, už podle komentářů leccos naznačují. Myslí si to i Petr Voldán, autor dnešní glosy s názvem Signál ze Slovenska.

Také u našich sousedů se do boje o prezidentské křeslo zapojili lidé, které je možné označit za příznivce či přesněji vyznavače radikálních řešení a rozhodnutí. Za všechny stačí připomenout Mariána Kotlebu. Nacionalistu, označovaného někdy i za neonacisticky orientovaného, ale slovenští voliči odmítli. Do rozhodujícího druhého kola volby prošli uchazeči, kteří nepatří mezi radikály. Navíc oba se orientují na mezinárodní spolupráci.

Zdá se, že slovenští voliči jsou už unaveni neustálými souboji politiků, nervozitou, mnohdy ostrými výpady názorových protivníků. A k nespokojenosti s poměry v zemi přispěla bezpochyby i atmosféra mlžení a nejasností kolem zdlouhavého vyšetřování vraždy mladého novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Celkově vyhrocená nálada se možná podepsala také na překvapivě nižší účasti voličů, než se čekalo.

Bratislavský hrad

Právě v tom, že veřejnost už má asi dost konfrontace a chtěla by na prezidentském postu vidět osobnost, která bude lidi spojovat a ne rozdělovat - je onen signál ze Slovenska. A situace u nás v tomto světle? Hlava státu určitě svými výroky veřejnost nespojuje, naopak, k polarizaci přispívá.

Politické strany? Aktuálně žádná poklidná spolupráce - ODS vylučuje člena, který je možná právě pro radikální názory, podle průzkumů veřejnosti, prý nejznámějším politikem strany. A u dalšího - kdysi v popředí a aktivního člena Ivana Langera - přibrzdila jeho snahu vrátit se do aktivní politiky, když zjistila negativní reakce veřejnosti. Ani vládní ANO neprožívá moc klidné časy. Kolem místopředsedy je až příliš živo a jeho angažmá v kauze mýtného má ke křišťálu daleko.

Takže signál ze Slovenska vidím jasný - když je něčeho moc, tak je toho příliš a lidem to nakonec dojde. Jde o to, aby ale došli i k volbám, které mohou třeba o touženém zklidnění atmosféry ve společnosti rozhodovat. Nedělám si sice iluze, že na Slovensku souboj dvojice kandidátů na prezidentský post před finále nepřitvrdí, ale vzkaz tu máme. Možná také v tom, že se ženy mohou prosadit i bez umělých kvót a podobných berliček. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.