Petr Voldán: Režim práce OFF

Silvestr - myšlenky na bilancování uplynulého roku a hlavně veselá nálada a silvestrovské oslavy. A tak má také autor dnešní glosy Petr Voldán prý už nastaven téměř “Režim práce OFF”. 

Je to tak, dnešní glosa je letos skutečně poslední. U další se sejdeme až za rok. Ale nebude to trvat, jen jednou se vyspíte. Tedy, pokud spát budete, protože jestli máme někdy cukání, důvod a tak trošku snad i právo na bezesnou noc, pak je to i ta silvestrovská. Jsou jistě výjimky, ale pokud budeme jaksi “trendy” a povíme si to rozmáhající se řečí sociálních sítí, která se nám víc a víc vtírá do běžné komunikace, většina lidí bude mít dnes režim práce OFF, a přepne na režim oslav ON.

Přeloženo do normální “lidštiny” práce vypnuto, slavení Silvestra zapnuto.

Dnešek má být veselý. Což se lehko řekne, ale ono je docela těžké, dělat tak zdánlivě lehkou věc, jako je zábava a humor. Člověk z toho může být až ve stresu.

Oslavy příchodu nového roku 2019

Mimochodem, víte, že antistresový míček neslouží k tomu, abyste s ním trefovali ty, kteří vás stresují. Někdy by to ani nešlo, protože mnohé z nás stresují jejich přátelé - skuteční i zdánliví - na tzv. sociálních sítích.

Přitom mnohem nebezpečnější jsou prý ti, kteří ani facebook, natož instagram nemají. O nich nevíte, co si myslí, co dělají, kde jsou, jestli mají rádi řízek nebo šneky, kolik uběhnou nebo vypijí. Jsou podezřele nečitelní. Kdežto oni zase, ke své škodě, netuší spoustu zajímavých věcí, na které se dá na internetu narazit.

Kupříkladu ty pod lákavými titulky “Vědci zjistili”. Tak si představte, že prý také zjistili, že podle nejnovějších výzkumů skutečně není tím nejlepším místem pro hledání nevěsty zrovna nevěstinec. Některé mýty prostě naplatí. Pokud jste si třeba i mysleli, že první zmínky o krádežích kola nebudou asi až tak staré, pletete se. Jedna z letitých tvrdí, že Cyril a Metoděj už přišli okolo roku 863.

Ale dost o vtipkování. Uvařím si první dnešní kávu - i Maryša přece tvrdila, že jedno kafe tě nezabije a budu snít o tom, jak by bylo fajn, kdyby na Nový rok bylo všechno bílé. No a když dojde bíle, tak si dáme třeba červené, co říkáte? Takže příjemný poslední den v roce a pohodového, možná i veselého Silvestra.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.