Petr Voldán: Politické obchvaty. Nebo chvaty?

Má politika rozhodovat o všem? I o věcech, které by měly spíš ovlivňovat potřeby lidí, ekonomické či jiné důvody? K odpovědi se snaží dobrat ve své páteční glose s názvem „Politické obchvaty nebo snad chvaty“ Petr Voldán:

Silnice obejde město ze severovýchodu – hlásá vládnoucí koalice. Máme na to expertízu. Jen se to na radnici či okresním, případně krajském úřadě, otočí a jiné politické seskupení oznamuje – obchvat povede jinudy, se severovýchodní trasou nesouhlasíme. A opět se ohánějí studií odborníků. A pak to samé s další sestavou politiků. Mezi tím nic – pořád se nestaví, kamiony se posunují městem, přejít silnici skoro nejde, lidé nadávají, píší petice, blokují přechody. Jenže jako echo slyší jen sliby, čtou koncepce, rozbory a studují studie. Všechny od expertů, ale každou jinou.
Potíž je, kdo si studie objednává, jaké dá zadání a hlavně – řekněme si na rovinu - komu nakonec tu zakázku vládnoucí parta v daném místě „přihraje“. Bohužel se to všechno netýká jen obchvatů – to je jen jeden z příkladů – možná nejčerstvějších – přímo z Prahy, kde se pořád není schopna zformovat jakási nová koalice pro magistrát. A jedním z bodů pro vytvoření skupiny moci z dosavadní opozice je, jestli se stranické skupinky shodnou na tom, kudy bude pokračovat obchvat hlavního města.
Neskutečná praxe, kdy nejsou podstatné potřeby rozvoje dopravy, nerozhodují čísla, ekonomické faktory. Tedy relativně měřitelné a objektivní skutečnosti a hlavně zájmy lidí, ale vztahy Jardy s Karlem, zájmy Jirky nebo vlastnictví pozemků Josefa a Mirka, kamarádství Jiřiny s Pavlem. Bohužel je to stejné při diskusích o podobě náměstí, o tom, jestli bude ve městě další školka nebo spíš tělocvična, jestli musí stát supermarket přímo uprostřed města na úkor historické zástavby a tak podobně. Ve vyspělém světě, na který nás politici pořád odkazují, ale většinou o tom, kudy povede silnice a jak bude široká, rozhoduje za kolik bude, co bude nejlepší pro lidi a kolik tam pojede aut. Ne, jestli na radnici sedí modří, zelení, oranžoví nebo červení. Nejde tak – obrazně - o politické obchvaty, nebo spíš politické zápasnické chvaty, ale o věc a o lidi. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.