Petr Voldán: Kudy kam

Dnešní glosa nese název Kudy kam - to proto, že komunální volby jsou za námi. Čeká nás sice ještě druhé kolo volby části senátorů, ale na komunální úrovni už probíhají intenzivní diskuse, jak to kde po volbách bude nakonec vypadat se složení radnic a obecních úřadů. Že to není jednoduché hledání cesty kudy a kam se zvolení zastupitelé vydají, konstatuje v glose i Petr Voldán.

Někde doznívají oslavy úspěchů, jinde rozpačitě přešlapují a tam, kde to nevyšlo panuje rozladění či dokonce bují rozmíšky. Práská se dveřmi, rozepře narůstají. A trochu asi bilancujeme i my voliči. Účast v komunálních volbách, kde se - až na velká města - o hlasy ucházejí většinou lidé, které známe nebo o nich máme povědomost, nebyla nejhorší. Nicméně čekal bych i větší.

Rozhodovali jsme o složení týmů, které se budou starat o naše životní prostředí. A to jak doslova, tak také o to, jak budou vypadat města a vesnice, co se změní nebo ještě lépe, zlepší. Jak budou fungovat školy, služby, doprava, bude-li bezpečno či nebezpečno, zeleno nebo zabetonováno a podobně.

Volby 2018

Proč tedy není voličů víc? Hledat odpověď není jednoduché. A nechci házet všechno na zodpovědnost nebo naopak laxnost lidí k dění kolem sebe. Už nejčerstvější reakce na volební výsledky ukazuji na jednu z příčin, proč někteří asi nemají chuť k volbám chodit. Rýsují se totiž opět leckde jakési účelové slepence s názvem jinak legitimním - koalice. Někde opravdu funguje spojení subjektů a lidí podobných zájmů, jak v daném městě či obci věci dělat. Jinde se ale zase v zákulisí hledají cestičky, na jejichž konci bývá spojení stran nebo hnutí, která by voliče ani v duchu nenapadla. A ti se nestačí divit, s kým že si jejich vyvolenci dohadují “kamarádšoft”, jen aby o křesla nepřišli, když se jejich mandát ukazuje slabý. Rozladění takových voličů dovedu pochopit.

Je tu ale ještě jeden postřeh. Opět posílila různá seskupení nezávislých kandidátů a místních sdružení se spojující myšlenkou - Žít pro, Občané města XY sobě a podobně. Na mnoha místech se osvědčila, spojení pro myšlenku a cíl v zájmu místa bez ohledu na politické zabarvení žijí. Ale pozor - všelék to není, jak ukazuje dramatický propad popularity seskupení Žít Brno. Navíc některé strany s potížemi nakonec zjistily, že je možné udržet si alespoň “jakýs takýs” vliv nasazením svých lidí do podobných sdružení.

Také o tom byly komunální volby. Ostatně, jejich echo ještě dlouho uslyšíme, protože se rozhoduje kudy kam. A tak už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.