Petr Voldán: Korektností k absurditám

O politické korektnosti se v poslední době často diskutuje. Některé kroky, které jsou s ní spojené, ale vyvolávají živé debaty. Naposledy například v Itálii, kde před návštěvou Íránského prezidenta zakryli sochy, zobrazující nahé lidské tělo. Jak k tomu mimo jiné poznamenává ve své pravidelné páteční glose Petr Voldán, je tu ale nebezpečí, že v přehnané snaze o korektnost míříme k moha absurditám:

Antické sochy jsou tu po staletí a mnohé jsou přímo učebnicemi pro umělecké generace. Vtíravost italských úřadů, které zašly dost daleko v zájmu abnormální pohostinnosti vůči íránskému prezidentovi, ale podle zlých jazyků prý hlavně kvůli šanci na obchodní kontrakty za miliardy eur, je terčem posměchu i kritiky. A nejde při pohledu na zahalenou Venuši v Římě nepřemýšlet o tom, jestli už to není trochu moc. Nic proti přívětivosti i vstřícnosti k hostům, jenže například neznám případ, že by někomu v islámském světě odpustili při návštěvě tamních svatostánků obutí tam, kde je zvykem se zouvat či pokrývku hlavy tam, kam ženy s odhalenými vlasy vstupovat nemají. S takovou vstřícností se ani delegace nejvyšší nesetkávají.
Ono je podobných diskutabilních příkladů víc. Kolem tradičních filmových Oskarů to vře také pěkných pár dnů. To proto, že mezi navrženými na prestižní filmové ceny není nikdo z afroameričanů. A hned je tu mela, motivovaná tvrzením, že je to zaujatost proti hercům a filmovým tvůrcům jiné než bílé pleti. Nejen v Americe vzplály vášně a boje o pojmy diskriminace, korektnost a podobně. Už vůbec to není o kvalitách filmů, herců, ani dalších s nimi spojených profesí. Je to už politický boj, ze kterého se vytrácejí i fakta a argumenty. Třeba ten, že stejně složená instituce, která o nominacích a Oskarech rozhoduje a kterou označují za rasistickou, před pár desítkami měsíců udělila vysněnou cenu otrokářskému dramatu 12 let v řetězech.
A ještě příklad třetí, který mi také připadá poněkud přehnaně aktivistický. To když švédský řetězec lékáren nařkla údajná bojovnice s předsudky z nekorektnosti k rasám, protože nenabízel náplasti i v tmavých barevných odstínech. Divíte se, kam až může vést přílišná snaha vyvažovat vše, všude a vším? Já také. Jsem zásadně proti diskriminacím, proti rasismu a podobnému útisku, ale jsem také pro zdravý rozum a zachovávání kulturnosti a hodnot – na všech stranách. Aktivismus korektnosti by neměl vést k absurditám. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.