Petr Voldán: Kdo je vlastně tydýt

Populární televizní show StarDance začala dělit televizní národ. Vytvářejí se nesmiřitelné tábory přívrženců taneční linie pořadu a jejich odpůrců, stranících pokračování komika na úkor těch, kteří jsou tanečně nesporně mnohem lepší. Poněkud hanlivou přezdívku „Tydýt“ si sice vysloužil stále postupující herec Lukáš Pavlásek, nicméně autor dnešní pravidelné ranní glosy Petr Voldán, se stejně snaží odpovědět na totéž - kdo je vlastně ten „Tydýt“:

Krok, přísun, otočka – to může v tanečním rytmu vypadat různě. Ladně, noblesně, že to až blaží a zároveň mrazí. Nebo toporně, neohrabaně, že se člověk skoro směje nahlas. Pokud to není ortodoxní taneční fanoušek, který se nechává děním na parketu unášet, kolébat, vznášet i vzrušovat. Právě vzrušení je ale najednou kolem taneční televizní show nějak nadmíru. Ze hry totiž vypadávají poměrně zdatní tanečníci, kdežto totální dřevo – protože nemohu ani při nejlepší vůli konstatovat, že by komik Lukáš Pavlásek mohl mít něco s tancem společného, kromě účasti v pořadu – zůstává.
Jenomže jestli diskutéři nezapomínají, na co se dívají. StarDance není mistrovství, StarDance je taneční show. Zábavný pořad z rodu podobných Star soutěží – byť nejméně o stupeň co do úrovně zábavy výš. A navíc, je to převzatý zahraniční televizní formát se závaznými pravidly. Zvou se nejen osobnosti, u kterých se taneční schopnosti předpokládají, ale i tzv. baviči. Stále totiž mluvíme o televizní zábavě, nikoli šampionátu v latinsko-amerických či jiných tancích.
Pochopitelně viditelně mrzí hlavně tanečníky profesionály, že vynaložená energie na hodiny dřiny kroků a figur do tanga, cha - chi, valčíku, rumby a dalších tanců, věnované osobnostem z jiných oborů, jdou vniveč při brzkém vyřazení. Ale s tím do show šli. A že diváci drží nad taneční hladinou komika, který pořadem doslova prochází – jak trefně poznamenal, zatímco tančící soupeře hlasování postupně potápí mezi vyřazené, to je sice pravda. Ale mohou za to asi i ti, kterým se to nelíbí a běsní na internetu, protože možná i jejich hlasů na změnu se nedostává. Divák se podle všeho chce bavit a Lukáš Pavlásek dělá jen co umí. Stačí si připomenout popularitu Jiřího Schmitzera a jeho tanečních gatí – nikoli kroků a otoček. Tydýtem bych tedy Pavláska rozhodně netituloval. Zbytečně rozvášněných týdýtů je mnohem víc u televize nebo na internetu. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.