Petr Voldán: Karta se třemi křížky

Na používání některých věcí si zvykáme velice rychle a tak ani neregistrujeme, že nám slouží poměrně krátkou dobu. Kupříkladu platební karty, které jsou u nás v uvozovkách doma teprve třicet let. Jejich výročí připomíná dnešní glosa Petra Voldána.

Kartou nebo hotově? Otázka běžná nejen v obchodech, ale i ve službách, dokonce - myšleno ironicky - už i na poštách. A nakonec postupně můžeme - což jinde ve světě běžně - platit kartou v dopravních prostředcích, při parkování nebo u dodávek různými kurýrními službami. Platební karta je leckde zároveň vstupenkou, klíčenkou nebo čtenářským průkazem. Zkrátka jsme si už zvykli, že je to náš žolík nejen ve hře o jednoduchost a svým způsobem bezpečnost při placení. Výrazem "svým způsobem" přece jen připouštím i jistá rizika a nutnost dodržovat pravidla zacházení s kartami, když výhoda proti manipulaci s bankovkami a mincemi je očividná.

A tak se nechce věřit, že první karty vydala jedna z našich bank teprve před třiceti lety. Jako národ konzervativnější, než mnohé jiné, ovšem novinku přijímáme opatrněji. Dvě třetiny lidí stále preferují v kapse nebo peněžence hotovost, kdežto třeba ve Švédsku vede karta u neuvěřitelných osmadevadesáti procent lidí. Ale už i my se častěji divíme, proč si nemůžeme ulehčovat život ještě víc, když to jinde jde.

Dívky s mobilním telefonem

Například s malou čtečkou platební karty přímo na mobilním telefonu, tak jak mi odečetl prodavač zaplacení kafe na pěší zóně v New Yorku, jsem se tu zatím nesetkal. Čímž netvrdím, že už tuto technickou vychytávku někdo nepoužívá, ale běžné to není. A tak jsme vděčni i za zmíněný a konečně v život uvedený krok pošty, která platební karty začala masově přijímat po hodně dlouhém přešlapování teprve nedávno.

V čem jsme naopak velice aktivní, jsou bezkontaktní platby - když už kartu používáme, tak bezkontaktně tak moc rádi. Jsme prý druzí na světě. Ale už se platí i mobilními telefony. Zdráhám se pomyslet, co ještě do původně přístroje k telefonování specialisté "nastrkají", když fotovýbava mobilů mnohdy převyšuje kvalitu vlastního telefonického spojení. Někteří lidé se proto bojí ztráty vychytávkami nabitých telefonů víc, než ztráty platební karty.

A to je mobil u nás "doma" teprve 27 let, zatímco platební karta si na bedra připisuje třicátý křížek. Obojí není tak dávno, co říkáte? Ale teď už úspěšný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.