Petr Voldán: Jsem úplně vytržený z kontextu

Debaty kolem výroku ministryně průmyslu a obchodu o tom, že za drahá mobilní data si můžeme sami, protože je málo využíváme, neutichají. Množí se výroky další, ministryně tvrdí, že její slova byla vytržená z kontextu, ale na tom, že platíme za mobilní data nejvíc v Evropě, to nic nemění. Téma dnešní glosy Petra Voldána.

Občas se stane, že se operuje jen částí výroku. Jenomže formulku “to bylo vytrženo z kontextu” slyšíme od politiků nějak často. Ministr zemědělství nedávno sebejistě prohlásil, že problematické polské hovězí vydávaly luxusní pražské restaurace za argentinské a vydělávaly na tom velké peníze. Když ale kontrola trvzení neprokázala začal se ministr, důkazy nemaje, bránit, že jeho slova vytrhli z kontextu. Nevytrhli, co řekl stačilo a širší kontext byl ještě výmluvnější - v jeho neprospěch.

Petr Voldán: Fotím, fotíš, fotíme (mobilem)

turisismus, turista, mobil, focení selfie

Většině z nás už nepřijde zvláštní, že fotíme nikoli fotoaparátem, ale mobilním telefonem. Tak jsme si zvykli. A právě to je téma dnešní pravidelné glosy Petra Voldána:

A teď ministryně průmyslu a obchodu srozumitelně konstatovala, že “když máte drahá data, vezmete mobil, nepřipojíte se na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A jsme u toho. Čím méně se dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější”. Jaký jasnější, nevytržený kontext chcete hledat?

Navíc se paní ministryně veřejně očividně pobavila reakcemi rozčilené veřejnosti, která má ale pravdu. Ministerská formulace i zdůvodnění našich - v Evropě nejdražších mobilních dat - hodná leda kozla, co je zahradníkem nebo rovnou mluvčího mobilního operátora. Nikoli ministra, který je snad ve funkci, aby “kopal” za občany, nikoli operátory. Ti se hájí sami a také argumentačně perlí.

Šéf asociace provozovatelů mobilních sítí obhajuje drahá data údajnou kvalitou ferrari. Evropa je prý levnější - připomenu třeba v Německu jeden gigabyt desetkrát než u nás - protože jezdí v obyčejných autech.

Nástrahy internetu.Víte, čím se baví na sociálních sítích vaše děti?

Zajímalo by mě, jestli se šéf asociace někdy projel tím kuckavým a dýchavičným, podle něj ale ferarri signálem, v okresech s pokrytím kvality telekomunikačních třetihor. Jak si to datové ferrari užívá na dálnicích, ve vlacích, kde síť vypadavá o sto šest a místo ferrari máme koňský povoz. Procenta pokrytí, to je laciný argument, jsou díky velkým městům.

A těšínské jablíčko - další operátor - které nám předhazují jako cestu k levným datům? Třeba u benzinových čerpadel to známe - po Praze nebo na hlavních trasách čirou náhodou všichni stejné, vysoké ceny.

Takže nepovažuji formulky “vytrženo z kontextu” za udržitelnou obranu politiků. Z jejich počínání jsem u vytržení já a zřejmě i většina lidí, která by je ráda vytrhla ze snů, do kterých upadli ve funkcích. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.