Petr Voldán: Je to marný, je to marný

Podle předpovědí se máme v nadcházejícím týdnu dočkat jak mrazu, tak i sněhu a to nejen na horách. Tak uvidíme. A snad si toho všimnou třeba i řidiči. Pří prvních mrazících před pár dny to tak nevypadalo a proto autor dnešní glosy Petr Voldán už v titulku skepticky prorokuje v duchu filmové hlášky "Je to marný, je to marný".

Už tu sice podle různých pranostik asi měla být, ale leccos je zkrátka kolem počasí - a zimy obzvlášť - už pár let jinak. Nejen, že Martin někde potratil bílého koně, v čase na dohled prosinci leckde vesele kvetou květiny, raší pupeny stromů i dokonce sem tam dozrávají jahůdky. A my v pohodlné letargii, ukolébáni skleníkovými plyny a kdoví čím ještě oteplenou přírodou, nějak nevnímáme ani kalendář, natož pak varování meteorologů.

A tak když trochu přimrzlo a malinko sněhem poprášilo před pár dny, nastávaly situace, jako kdyby řádila zima přímo sibiřská. Napříč silnicemi zpříčené kamiony, ty samé koráby silnic bezmocně naštosované takřka v každém mírnějším stoupání a kvůli tomu spousta neprůjezdných silnic - docela legrační to obrázek při prvním letošním studenějším závanu. Navzdory několikadennímu upozorňování v médiích.

Snímek z kamery meteostanice Suchý Vrch

Chápu, že velkou důvěru u veřejnosti možná nemají, ale na druhou stranu - jak jasněji oznámit lidem a řidičům zvlášť, že bude kluzko, než slovy bude hrozit námraza a dají se čekat kluzké vozovky?

Jenomže pro notorické opakování se situací, kdy první ledík vyděsí nepřipravené řidiče, sněhobílý poprašek zaskočí kované profíky za volanty kamionů, a obojí neprobere některé silničáře, proto nelze aplikovat zaběhané - opakování matka moudrosti. Sem se víc hodí upravená verze, která zní skoro stejně - v tomto případě ale opakování - s prominutím - matka blbosti.

Ale co se dá dělat je sice případná otázka, ale odpověď, ta je těžká. Bojím se totiž, že nehledě na nejnovější upozornění se zase bude nemálo řidičů divit a hodně dalších rozčilovat, až přijde dlouho už avizovaný mrazík se sněhovou nadílkou. Kdo by to taky skoro na prahu prosince čekal. Prostě asi fakt platí filmová hláška - je to marný, je to marný, je to marný. A tak už raději úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.