Petr Voldán: Jak zajistit lidem štěstí

Že je štěstí krásná věc, to nejen zpívá v písničce Richard Müller. Moc dobře to známe i všichni z vlastní zkušenosti. A teď si vezměte, že by se nám o štěstí staralo ministerstvo. Nejen pro vás, ale i pro autora dnešní pravidelné glosy Petra Voldána představa poněkud podivná:

Vážený pane ministře, píši vám, protože jste mi dosud nezajistil ani trochu štěstí, kdežto soused ho má pořád. A jaké! Že by i tak mohla vypadat situace, pokud by naše štěstí dostal na starost ministr i s celým aparátem úředníků? Absurdní se mi to zdá stejně, jako asi vám u přijímačů. Nicméně médii už proletěla zpráva, že ministra s podivuhodným úkolem dbát o štěstí devíti milionů obyvatel budou mít z rozhodnutí nejvyššího vládce ve Spojených arabských emirátech.
Hned mě napadla spousta věcí. Mimo jiné, že například postavení žen tam není zrovna idylické, pokud jde o jejich práva a tak bude zajímavé, jestli panu ministrovi v emirátech půjde také o štěstí této části společnosti. Neméně zajímavé bude sledovat, jaké kroky může ministr podnikat, aby to štěstí lidem opravdu fungovalo.
Ale pojďme se – skutečně jen čistě teoreticky - zamyslet, co by to znamenalo u nás. I když občas diskutujeme, na co ministerstvo mít a na co ne – něco jako ministerstvo štěstí nám asi vážně nehrozí. Ovšem na druhou stranu – některé úvahy politiků jsou tak podivuhodné, že by se i taková možnost mohla objevit. Ale co potom s tou naší světově proslulou praxí rychlých výměn na postech – neohrozilo by to případného ministra pro štěstí v dlouhodobé snaze o blaho nás všech?
Kdybychom jen připustili, že se může úřad starat o lidské štěstí, na to, jaké by k tomu mohl mít páky, jsem při nejúpornější snaze nepřišel. Protože naše ministerstva se spíš starají o naše starosti – a tím svým způsobem o opak štěstí. A tak bych zatím o ministerstvu štěstí, jaké si chystají Spojené arabské emiráty, raději neuvažoval. Víme přece nejen, že štěstí je krásná věc, ale prachy si za ně nekoupíš. Hlavně nám je jasné, že co si neuděláme sami, nemáme. V případě štěstí stoprocentně. A tak už klidný pátek a šťastný víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.