Petr Voldán: Drzost peněz

Zpráva, že řetězec čerpacích stanic MOL prodával nekvalitní benzín i přes zákaz České obchodní inspekce, vyvolala silnou odezvu veřejnosti. Kauza zaujala také autora dnešní glosy. Petra Voldána především zarazil postup nadnárodního řetězce, který ignoroval zákaz prodeje závadného benzínu a prodával ho dál, a také fakt, že prý firmě hrozí pokuta jen pět milionů korun.

Drzost má různé podoby, tu kolem prodeje nekvalitního benzínu si troufám pojmenovat jako drzost peněz. Co jiného vás napadne, když slyšíte, že MOL část nekvalitního benzínu prodal na pumpě řidičům bez uzardění, ještě než Česká obchodní inspekce dokončila laboratorní testy. A zbytek? Zákaz nezákaz, MOL benzín - který údajně může poškodit motory aut - rozvezl na jiné pumpy po republice. A tak ho inspekce našla znovu - u čerpadla na dálnici D1 u Prahy. Za to prý hrozí MOLu pokuta až 5 milionů korun.

02161905.jpeg

Pojďme počítat - nekvalitního benzínu bylo zjištěno víc než 32 tisíc litrů. Když jsem toto množství vynásobil cenou 30 korun za litr - a to jsem si skoro jistý, že ho firma prodávala dráž, vyšel mi skoro milion korun. A pokuta za prodej nekvalitního paliva a navíc porušení zákazu prodeje až 5 milionů? Také se vám to zdá jako hodně směšné postrašení?

Není i to důvod, že si firma bez bázně dělá co chce? MOL jako nadnárodní řetězec se sídlem v Budapešti prodává paliva v téměř dvou tisících čerpacích stanic v deseti zemích. Jak asi dlouho trvá, než jen u nás vydělá těch pět miliónů? A to už se neptám, jestli si takové chování dovolí i v ostatních zemích a jaké tam hrozí pokuty. Také tak úsměvně nizoučké?

To je jen pár slov k finanční strance kauzy s titulkem “Drzost peněz” a tomu, jak stát chrání svoje občany. A ona drzost? Proč ne, když vám vlastně nic nehrozí. Tedy téměř, pár drobných. Skoro se nedivím, že skupina MOL podle nedávné informace o ekonomických výsledcích dosáhla za rok 2018 nejvyššího zisku za posledních sedm let.

Prázdná palivová nádrž (ilustrační foto)

Bez mrknutí oka zakázané zboží prodat jinde a to nemluvím o bezohlednosti vůči řidičům, že jim mohu poškodit auto, to je opravdu chladnokrevné počínaní. Vůbec neberu v potaz snahy společnosti zpochybnit právě to nebezpečí závadného paliva pro motor auta. Platí nějaká pravidla.

Říká se - nic není nemožné. Kauza zakázaného a přesto prodaného benzínu a maličkého “bububu” v podobě mini pokuty je z těch praktických příkladů, že na tom něco je. Když nám to nevadí... A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.