Petr Voldán: Čistá stránka

Rok 2019 zatím počítáme jen na hodiny a minuty. A tak jen těžko odhadovat, jaký bude. Čistou stránku má před sebou i autor první letošní glosy Petr Voldán. 

Čistá, nepopsaná stránka má svoje výhody. Nemusíte na nic navazovat, nelimituje vás žádná kaňka, můžete začít od začátku. To je vlastně dost logické, i když někdy je dobré začínat i od konce. Jakkoli to zní pomateně. Jenomže v začátku dalšího roku se lze jen těžko ubránit pocitu, že některé věci budou i na tom čistém papíře s ještě nezaschlým letopočtem 2019, hodně podmíněné tím, co bylo před ním.

A tak i taková předsevzetí jsou sice zdánlivým začátkem na bílé stránce, ale ve skutečnosti jde jen o pokračování událostí minulých nebo reakcí na ně. Cosi podnikat třeba s nespokojeností s pohledem na váhu každoročně budí u většiny sportu chtivých hříchy minulé pohybové nečinnosti a naopak přílišné aktivity - řekněme gastronomické. Bohužel často se ale nově popsané výkonnostní tabulky z fitka nebo běžeckých terénů zase tenčí a mění ve sněhobílé nepopsané stránky roku následujícího. A tak dokola.

Dopis Ježíškovi, dítě, psaní, Vánoce

Ani letos ještě nepopsané stránky domácí politiky nejsou bez odkazů a návazností, tedy limitů stránek z roku minulého. A tak nelze čekat, že z Hradu bude znít jen národ stmelující, vlídný hlas, protože víme, koho jsme si zvolili. Tak jako ani ostatní politici v silvestrovské noci zaručeně neutopili ve sklenkách s přípitky zbraně, ostře nabroušené v boji za vlastní a jen zřídka naše společné zájmy.

A tak na konci roku, který se právě probudil, asi nebudeme ani letos jásat nad tím, že máme slušné politiky, opravené silnice, neřkuli dostavěné dálnice, vlaky bez zpoždění, řidiče gentlemany a nikoli agresivní hulváty. Naopak si zřejmě zachováme už tradiční schopnost pomáhat si při charitativních akcích, protože až tak zlé to s námi celkově zase není.

A aby to bylo snad přece jen lepší, od toho tu máme ten dnes zatím ještě skoro nepopsaný list. Je na něm docela zajímavé a ojedinělé datum - prvního první. Tak tedy úspěšný první zápis na zatím nepopsané stránky letošního roku i všechny další přeju.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.