Petr Voldán: Chudák karafiát

Květiny s sebou nesou nejrůznější symboliku. A ta je někdy může i skoro existenčně zasáhnout. Přinejmenším na květinovém trhu. Což je případ například hvozdíku zahradního - tedy karafiátu, po léta u nás spojeného s dnešním datem. Jak konstatuje ve své glose Petr Voldán, květina u nás doplatila na symboliku svátku žen.

Lilie je prý čistota, žlutý tulipán žárlivost a mohl bych pokračovat - přes revoluci růží v Gruzii po karafiátovou revoluci v Portugalsku. A jsem vlastně u květiny, o které je dnes řeč.

Madona s karafiátem z dílny Leonarda da Vinci asi napadne málokoho. Zato spojení karafiátu s osmým březnem je až osudové pro tuto velice zajímavou květinu, která se z oblasti Středozemního moře rozeběhla do světa a dnes je jejím největším pěstitelem údajně Kolumbie.

Křehké karafiáty jsou krásné (ilustrační foto)

Kněžna Libuše, Ema Destinová i třeba František Křižík - to vám nevypočítávám jen významné postavy naší historie, to jsou i jména různých druhů karafiátů, tak jak je dostaly novinky od pěstitelů z Klatov. Z města,kde by klidně mohli mít tuto božskou květinu, jak ji nazval švédský botanik Linné, i ve znaku, protože se jí tam věnovali už od konce napoleonských válek.
 
A právě jako oběť války o MDŽ skončil na dlouhé roky na chvostu popularity i karafiát, protože jsme ho vylili z vaničky se zprofanovanými oslavami mezinárodního svátku žen. Předlistopadový režim zpolitizoval jinak i v západním světě akceptovaný svátek natolik, že ho dnes v popularitě válcuje i komerční Valentýn.

A do země dříve vyhlášených klatovských karafiátů dnes tyto květiny létají ze světa.

Křehké karafiáty jsou krásné (ilustrační foto)

Hnutí za emancipaci žen mezitím narostlo do takových rozměrů, že má mnohdy až militantní a jen těžko zdravým rozumem pochopitelné projevy. Švadleny z Ameriky, kde kdysi tradice MDŽ začala, tak jako ženy domáhající se i jen volebního práva, by asi koukaly.

A připadá mi, že původní myšlenky a hlavně projevy slušného chování, respektu a úcty k ženám jsou trochu někde v pozadí. Ty navíc nemusíme spojovat jen s dneškem, tak jako květiny si ženy určitě zaslouží i mimo svůj mezinárodní den. Včetně už znovu ožívajících, nevinných, pestrých, střapatých i jiných “chudáků karafiátů”.

Ale teď už příjemný osmý březen i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.