Petr Višňa: Úrazů je stále více, nejhorší jsou dopravní nehody

17. říjen 2013

S primářem Ortopedicko-traumatologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram doc. MUDr. Petrem Višňou, Ph.D. jsme hovořili o léčbě úrazů.

Povídali jsme o tom, jaké úrazy jsou nejčastější. Věnovali jsme se první pomoci po úrazu. Probírali jsme, jak je možné jim předcházet.

Třetím nejčastějším důvodem pracovní neschopnosti byly v průběhu roku 2012 poranění, otravy a jiné následky vnějších příčin. Průměrná doba pracovní neschopnosti u této skupiny činila 53 dnů. Nejvíce případů způsobila vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubních vazů. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky.

Kvůli úrazu zemře denně téměř 20 lidí

Úrazy jsou v České republice také třetí nejčastější příčinou úmrtí, u dětí a dospělých do 44 let úplně nejčastější (první). Na následky úrazu zemře denně téměř 20 lidí. Na každého zemřelého připadá několik tisíc poraněných, kteří mají mnohdy trvalé následky. Léčba, rehabilitace a sociální dávky pro postižené jsou spojeny s nemalými finančními náklady.

Krematorium (ilustrační foto)

Úraz představuje poškození zdraví, které vzniká náhle, působením vnější síly, která svojí intenzitou přesahuje adaptační možnosti lidského organizmu. Úrazy se stávají závažným zdravotnickým, ekonomickým a společenským problémem na celém světě.

Z pohledu ztracených let pro invaliditu a nákladů s tím spojených je alarmující závažnost úrazové problematiky. Mnohé úrazy zanechávají trvalé následky, znamenají handicapy, které provázejí jedince po celý život, významně ovlivní životy mnoha dalších lidí.

Nejčastější jsou dopravní úrazy

Dopravní úrazy představují jednu z hlavních příčin úmrtí v důsledku úrazu. Na seznamu WHO patří k 10 hlavním příčinám podílejících se na globální zátěži v důsledku nemoci.

Dopravní nehoda (ilustrační foto)

Do roku 2020, pokud bude současný trend pokračovat, se počet lidí, kteří přijdou ročně o život při silničních dopravních nehodách nebo se v jejich důsledku stanou trvale invalidními, zvýší o více než 60 procent. V Evropě každoročně umírá v důsledku dopravních nehod 32 tisíc osob mladších 25 let.

Zdroj informací: SZÚÚZIS ČRWikiSkripta

Spustit audio