Petr Vichnar: Naši se rozvedli, když mi bylo pět. S bratrem se nevídám

29. září 2018

Petr Vichnar má sám tři děti, které dokazují, že jablko nepadá daleko od stromu. Proč nepěstuje přátelské vztahy se sportovci?

„Naši se rozvedli, když mi bylo pět let,“ svěřuje se v rozhovoru sportovní komentátor Petr Vichnar. Z maminčina druhého manželství má nevlastního bratra, se kterým se nevídá. Naopak se dvěma sestrami z druhého vztahu svého tatínka má velmi blízko.

Jitka Novotná a Petr Vichnar

Sám je trojnásobným otcem. Jeho nejstarší syn už má rodinu a jeden čas dělal sportovního novináře. „Dokonce jsme se potkali na MS v hokeji,“ vzpomíná Vichnar. Dcera je socioložka a nejmladší syn Martin je taky sportovním komentátorem České televize. „O sportu toho ví víc než já,“ přiznává otec.

Celý život v jednom podniku

Petru Vichnarovi podle jeho slov nevadí, že celý život dělá jednu profesi v jednom podniku. Nikdy toho nelitoval, protože je obklopen skvělými lidmi, sportovci a hlavně ho jeho práce nesmírně baví. A jaký by měl být správný sportovní komentátor?

„Měl by být jakýmsi průvodcem, který glosuje dění na obrazovce. Nikoli popisuje, nikoli exhibuje, jak se to mnohdy děje.“ Věta „Jágr je v rohu a přihrává před bránu“ bývala prý smrtelným hříchem. Svým mladším kolegům také nedoporučuje pěstovat přátelské vztahy se sportovci: „Když jste s někým kamarád, ztrácíte objektivitu,“ uzavírá Petr Vichnar.

Další témata rozhovoru: hokej, házená, krasobruslení, ale taky literatura nebo klasická hudba a jejich půvaby i očistný účinek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.