Petr Hartman: Únik informací o akci v Afghánistánu ilustruje konflikt zájmů premiéra

19. říjen 2018
Čeští vojáci v Afghánistánu se symbolem soudržnosti roty, Husitským praporem

„Musím vás, ač nerada, upozornit na jednu velice nepříjemnou věc. Rozmohl se nám tady takový nešvar.“ Chtělo by se citovat učitelku na třídní schůzce z filmu Pelíšky.

Týká se úniku informací, které by se neměly nikdy objevit v médiích. Přesto do nich pronikají.

Jan Fingerland: Když zabíjejí české ruce

Střelecká příprava českých vojáků v Afghánistánu

Každá hra má svá pravidla, psaná i nepsaná, dokonce i válka. A týká se to i případů, když zabíjejí Češi.

Většinou se záměrem ovlivnit veřejné mínění. Dají se tím rozehrávat nejrůznější politické hry, zasahovat do světa podnikání a pochopitelně také do životů konkrétních lidí.

Existují firmy, které mají na obchodování s citlivými informacemi založený svůj byznys. Média z něj těží přísunem exkluzivních zpráv, které mají přitáhnout pozornost čtenářů, diváků či posluchačů.

Některá se k nim dostávají obtížněji, jiná mají cestu poněkud snadnější. Projevuje se to v publikování různých informací, ke kterým má přístup velmi omezený okruh osob. Patří k nim noviny, které má dočasně ve svěřenském fondu uložené Andrej Babiš. Alespoň při jejich listování může člověk nabýt takový dojem.

Odkud a jakým způsobem informace dorazily

Kdo jim exkluzivní informace poskytuje, to se dá těžko zjistit. Ochrana zdrojů patří k jedné z nejdůležitějších zásad tohoto stylu novinářské práce. Byť někdy dojde k prozrazení. Jako v případě tendenčního dopisu, který doputoval z úřadu vlády do redakce Lidových novin a měl u veřejnosti podpořit negativní postoj premiéra k přijímání syrských dětí.

Speciál k útoku na české vojáky v Afghánistánu

Střelecká příprava českých vojáků v Afghánistánu

Pět českých vojáků včera zranil výbuch v Afghánistánu. Na armádní vozidlo zaútočili atentátníci. Všech pět vojáků je mimo ohrožení života, dva ale zůstávají v nemocnici, přičemž jeden s vážnými zraněními. Další tři zranění vojáci už se vrátili ke své jednotce. 

K chybě zatím nedošlo v případě prozrazení utajované akce v Afghánistánu, kde byl zabit spolupachatel teroristického útoku. Při něm v srpnu zahynuli tři čeští vojáci. Proto Andrej Babiš z pozice premiéra musí mít zájem na tom, aby se únik informací prošetřil a zjistil se jeho zdroj.

Andrej Babiš by však zároveň měl mít zájem na tom, aby se nic zásadního neobjasnilo. Byť jsou Lidové noviny ve svěřenském fondu, zatím je neprodal. Tudíž by mu mělo záležet na tom, aby nadále oslovovaly určitý okruh čtenářů a fungovaly. Tomu by neprospělo, kdyby se podařilo vypátrat, odkud a jakým způsobem informace o akci do redakce dorazily.

Petr Hartman

Na tomto rozporu se dá ilustrovat, že propojení politiky s byznysem a médii v osobě jednoho člověka se nedá jen tak vyřešit přijetím zákona o střetu zájmů a dočasným přenesením majetku do svěřenských fondů. Byť jde o nešvar, který se nerozmohl, týká se člověka sedícího v křesle premiéra.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.