Pět set ran za hodinu, jako kdyby začínala válka, říkají po dalším výbuchu lidé z okolí Vrbětic

4. prosinec 2014

Noc u příbuzných nebo v rekreačním středisku strávily čtyři stovky lidí z okolí muničního areálu u Vrbětic na Zlínsku. Policie nařídila evakuaci Haluzic a Lipové včera ráno, když vybuchl další sklad střeliva. Obyvatelé Lipové zažili evakuaci už podruhé. Téměř celý den strávili někteří ve slavičínské sokolovně.

„Policie nás vyzvala, abychom dočasně opustili dům. Ale jak dlouho to bude trvat, nikdo neví,“ říká pan Šoman.

„Není to nic příjemného. Je to možná nevhodné říct, ale připadalo mi to, jako kdyby začínala válka, jak jsem slyšela ty rány. Bylo jich nesčetně moc. Odhaduji pět set během hodiny, možná i víc,“ přidává se jeho manželka.

Manželé Šomanovi s sebou vzali prozřetelně i svého psa, kterého výbuchy silně vyděsily.

Naopak Roman Vašička nechal psa doma. Je ale rád, že syn i manželka včas Lipovou opustili:

„Hlavně, aby se nám nic nestalo. Na druhou stranu jsme samozřejmě rádi. Jsme z té situace znepokojeni. Nevíme, co si o tom máme myslet.“

Obecní úřad v Loučce nabídl azyl několika důchodcům v kulturním domě. Mezi nimi byl i Josef Hasoň: „Je nám blbě. Posledně jsem to také zažil. Když je to řízené, tak prosím, ale člověk takhle čeká, co bude dál. Je to nejistota, strach.“

Čtěte také

Evakuovaní lidé z Haluzic a Lipové se ani dnes domů nevrátí. Pyrotechnici budou zkoumat okolí vesnic, kde budou hledat střepiny, které mohly ze skladu odlétnout.

„Až průzkumy v podvečer ukončí, tak rozhodneme, zda evakuace potrvá až do zítřka, nebo ji v podvečer ukončíme,“ říká zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Navíc ze skladu ve Vrběticích se v noci ozvaly další dva výbuchy.

Evakuace se týká asi 400 obyvatel. Lidé se chtějí co nejdříve vrátit do svých domovů, mají právě obavy o zvířata, která tam nechali.

„Mluvil jsem teď se třemi dámami, které se šly projít, a to, co mi řekly, nelze reprodukovat pro rozhlas. Lidé jsou opravdu naštvaní, ale nic jiného jim nezbývá. Musí přijmout situaci takovou, jaká je,“ hlásil před devátou hodinou před penzionem v Luhačovicích redaktor Roman Verner.

Lidé jsou podle starostky Valašských Klobouků Elišky Olšákové (Kandidátka mladých) především naštvaní na to, že informace nebyly podávány přesně:

„Říkalo se, že se výbuchy ozývají z původního epicentra. Situace se zřejmě nedala jinak vyhodnocovat. Asi se nedalo říci, kde to bouchá. Ale naštvaní jsou i tady. Spíše mluví o tom, jak to bude dlouho trvat. Jestli je vyklizení skladu reálné v nějakém dohledu. Také se bojí, že to nemusela být poslední exploze.“

Dvě desítky obyvatel z Lipové našly azyl v rekreačním zařízení ministerstva vnitra v Luhačovicích. Věra Pavelková vypočítává, co vše jim úřady poskytly:

„Oblečení na noc, teplákovku, tričko, zubní pastu a kartáček. Dostali jsme večeři, snídani a na 12. hodinu máme zajištěný oběd. Pak nám řeknou, co bude dál.“

Z areálu muničního skladu se ozvaly další výbuchy, evakuovány byly okolní obce - mapa
autor: rv
Spustit audio