Pestrý víkend v kraji: česneková mise, trh Moravanů, závod Valachy duatlon nebo i tradiční Majáles

4. květen 2019

Nadcházející víkend nabízí nespočet různých kulturních akcí napříč celým Zlínským krajem.

Sobota, 4. května 2019

Den země oslaví v sobotu od 11 do 17 hodin v Uherském Brodě ve Vazové ulici. Pro veřejnost je příležitostí přinést vysloužilé elektrospotřebiče, kovové nářadí či použité baterie. Odměnou je bohatý program pro celou rodinu.

Areál Skanzen v Modré nedaleko Velehradu pořádá v sobotu mezinárodní akci Na trhu Moravanů. Její součástí bude jarmark nositelů značky Tradiční výrobek Slovácka, Putování za vínem cestami sv. Cyrila a Metoděje, proběhne Den pratura i divadelní představení Slovácko sa súdí a řada dalších akcí.

Staré Město ovládnou o víkendu motocykly při 17. ročníku závodu Slovácký okruh o cenu Bohumila Kováře. V sobotu budou od 9 hod probíhat tréninkové jízdy, závody začínají v neděli v 9:00 hod.

Velké Karlovice budou v sobotu hostit tradiční závod Valachy duatlon. Druhá akce seriálu Valachy tour se letos odehraje s atraktivní novinkou – rodinnými štafetami.

První letošní festivalovou vlaštovkou ve Valašském Meziříčí bude tradiční Majáles. Organizátoři mírně poupravili název na Máj a les, ale návštěvníci se mohou opět těšit na pestrou nabídku z alternativní hudební scény. Hvězdou budou brněnští Poletíme? Máj a les se v areálu zámku Žerotínů uskuteční v sobotu od 16 hodin.

Neděle, 5. května 2019

Tradiční zlínskou pouť ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba a jeho okolí můžete navštívit v neděli.  Součástí program pouti jsou prohlídky věže i kostela, svátostné požehnání a posezení u muziky. Děti se mohou těšit na kouzelnickou show, divadelní vystoupení, jízdu na ponících a další atrakce.

Unikátní koncert Malí velcí filharmonici v podání společného orchestru vybraných žáků veřejných základních uměleckých škol Zlínského kraje a členů orchestru Filharmonie Bohuslava Martinů se koná již tuto neděli v 19 hodin v Kongresovém centru ve Zlíně. Hlavním dirigentem zlínského koncertu bude světově uznávaný český dirigent Tomáš Netopil. Další koncerty proběhnou vždy od 19 hodin. 

Zvonice na Soláni zve na Česnekovou misi, která se koná od 14 do 16 hodin. Během programu můžete získat nové recepty a v rámci drobného česnekového občerstvení budete moci některé z nich i ochutnat. Připravena pro vás bude česneková poezie, česnekové pohádky či ukázky písňové tvorby z posledních let.

Muzeum regionu Valašsko připravilo komentovanou vycházku pro veřejnost s pozorováním ptáků a ukázkou odchytu do nárazových sítí v parku zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Sraz účastníků v 8:00 hodin u vstupu do zámeckého areálu. V rámci výkladu se dozvíte zajímavosti o jejich biologii a ekologii, životních strategiích a významu pro člověka. Celorepubliková akce organizovaná Českou společností ornitologickou.V případě deštivého počasí se koná přednáška v místnosti s dataprojektorem v prostorách zámku Lešná.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio