Pes, který nahradí deset osobních asistentů

20. říjen 2018

Marie Macková trpí vážnou srdeční chorobou. Před kolapsem ji zachraňuje její border kolie s humorným jménem Chuck Norris. Je to jeden ze dvou psů v České republice, kteří umějí signalizovat dopředu srdeční kolaps.

„Chuck mi zkrátka umí říct dopředu: Sedni si, budeš padat,“ vysvětluje jeho majitelka a pokračuje:

„Potřebuji tuto pomoc hodně často, i několikrát za den. Díky Chuckovi vím, že si musím sednout a odpočívat. Když přijde opravdový kolaps, Chuck umí dokonce vyhodnotit situaci a najít mi pomoc. Díky němu jsem přežila srdeční zástavu. Zkolabovala jsem na svém pracovišti. Zrovna tam nikdo nebyl. Chuck rychle vběhl do otevřených dveří, chytil tam jednu paní za kalhoty a dovlekl ji ke mně.

Jak získat asistenčního psa

V Praze existují podle Marie Mackové dva subjekty, které mají mezinárodní certifikaci. Organizace Helppes a Pestrá společnost.

Obě organizace mají kontaktní formuláře na webu. „Já jsem tam přes internet napsala, během měsíce mě pozvali na pohovor, a všechno vysvětlili. Pak jsem čekala na svého psa na míru. Výcvik trvá asi rok. Celkem je to zhruba rok a půl, než si ho přivedete domů.

Osmiletá border kolie s šedivými vousky

Šediny Chuckovi  přibyly před rokem a půl, kdy Marie Macková zkolabovala v Brně. Byl leden a minus dvacet stupňů. Chuck na ní ležel do té doby, než přišla pomoc. Celou dobu ji zahříval a tím jí zachránil život. Dostal za to dokonce speciální ocenění.

Příběhy s Chuckem – pomozte vydat novou knihu

Před Vánocemi by měla vyjít knižní novinka, ve které Marie Macková popisuje humorně laděné příběhy o svém soužití s Chuckem.

„Momentálně se snažíme sehnat peníze na její publikování. Lidé by měli vědět, že existují i takoví psi, kteří pomáhají kardiakům. Mým cílem je přinést životů lidí trochu té legrace skrze naše zážitky z cest.

Prosím, pomozte mi můj projekt zrealizovat a knihu vydat. Podpořit mě můžete na internetu,“ říká Marie Macková.

O čem kniha bude

V knize se dozvíte, jak se takový asistenční pes hledá, jak se předává, co asistenční pes umí a jak pomáhá. A také se dozvíte, jak se létá s asistenčním psem v letadle, zda může asistenční pes navštívit Punkevní jeskyně, jak vznikl policejní fanklub Chucka Norrise nebo proč se kvůli asistenčnímu psu musel upravit pohřební rituál v kostele. Nudit se nebudete.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.