Pervitin v sáčcích s bonbony. U Okresního soudu v Příbrami začal soud s pašeráky drog do věznice Bytíz

7. leden 2019 21:23

U příbramského soudu v pondělí začalo hlavní líčení v rozsáhlém případu pašování drog do věznice Bytíz, který má několik větví a desítky obžalovaných. V první větvi případu čelí obžalobě 20 lidí. Osm z nich přivedla do soudní síně vězeňská stráž, ostatní jsou stíháni na svobodě. Kvůli dvěma desítkám obžalovaných se soudu účastní neobvykle velký počet obhájců, kteří si před zahájením jednání obtížně hledali místa.

Kromě vězňů jsou mezi obžalovanými i jejich příbuzní, kamarádi a známí. Podle obžaloby pašovali do věznice léčiva, marihuanu a další návykové látky. Soudce Miloslav Boudník novinářům řekl, že nešlo o velké množství, kontraband byl ale pestrý z hlediska druhů. Kromě pervitinu a marihuany se do věznice tajně dostávaly například léčiva na náhradní subutexovou léčbu či léky rivotril a tramal.

„Stěžejními důkazy jsou především odposlechy mobilních telefonů obžalovaných, kteří si domlouvali předání drog, a pak samozřejmě zadržení některých zásilek policií,“ uvedl Boudník. Policisté předloni podnikli kvůli pašování drog do příbramské věznice tři velké razie. V červnu obvinili 22 lidí, z toho 12 vězňů. Při předchozích dvou zátazích v únoru a dubnu to bylo 17 a 21 lidí.

Při prohlídkách, které se uskutečnily zejména na Příbramsku, policisté zabavili varnu, léky, konopí a injekční stříkačky. Podle dřívějších informací obžalovaným hrozí až desetileté tresty. Kolik je celkově obžalovaných, je podle Boudníka těžké říci, protože všechny kauzy ještě nejsou u soudu a část obžalovaných může figurovat ve více případech.

„Byly to v podstatě čtyři větve, kdy jedna byla už v přípravném řízení rozdělena na dvě části. V současné době jsou tři z těch kauz u soudu a u jedné bude, počítám, v dohledné době podána obžaloba,“ uvedl Boudník.

Drogy v tužce

V případu, který soud začal projednávat, byla podána obžaloba na 22 lidí, o dvou obžalovaných však už soud pravomocně rozhodl trestním příkazem.

V dalších dvou kauzách, které se u příbramského soudu začínají projednávat, je po 12 obžalovaných. „Kolik jich je v přípravném řízení, to opravdu nevím,“ dodal soudce.

Hlavní organizátoři z řad vězňů úkolovali podle kriminalistů ostatní členy skupiny, kteří na svobodě nelegálně obstarávali návykové látky. Předávali je odsouzeným na venkovním pracovišti. Vězni je poté pronášeli dovnitř, například v tělních dutinách. Drogy využili pro vlastní potřebu nebo je ostatním prodávali či vyměňovali za tabák a kávu. V minulosti dozorci ve věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému nebo v sušenkách.

Před soud se už v minulosti dostal případ lidí, kteří drogy vězňům předávali při návštěvách nebo je přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou. Podle dřívějších informací obžalovaným hrozí až desetileté tresty.

autor: ČTK
Spustit audio