Perníčky
Perníčky zdaleka nejsou jen záležitostí Vánoc. Určitě potěší každou návštěvu nebo obdarovaného. Vyzkoušejte recept od Emílie Vespalcové z Petrovic u Moravského Krumlova.
Budete potřebovat:
800 g hladké mouky
280 g cukru
100 g tuku
4 vejce
4 lžíce medu
2 lžičky sody
2 lžičky mletého koření (nové koření, anýz, zázvor, hřebíček a skořice)
Postup:
1. V míse smícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme med, tuk a vejce a vypracujeme těsto.
2. Zabalíme do sáčku, nebo fólie a necháme alespoň jeden den v lednici.
3. Poté rozválíme asi na 4 mm tenký plát a vykrajujeme různé tvary.
4. Pečeme na 180 stupňů a po upečení ještě horké potřeme rozkvedlaným vejcem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.