Perníčky

Perníčky zdaleka nejsou jen záležitostí Vánoc. Určitě potěší každou návštěvu nebo obdarovaného. Vyzkoušejte recept od Emílie Vespalcové z Petrovic u Moravského Krumlova.

Budete potřebovat:

800 g hladké mouky
280 g cukru
100 g tuku
4 vejce
4 lžíce medu
2 lžičky sody
2 lžičky mletého koření (nové koření, anýz, zázvor, hřebíček a skořice)

Postup:

1. V míse smícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme med, tuk a vejce a vypracujeme těsto.

2. Zabalíme do sáčku, nebo fólie a necháme alespoň jeden den v lednici.

3. Poté rozválíme asi na 4 mm tenký plát a vykrajujeme různé tvary.

4. Pečeme na 180 stupňů a po upečení ještě horké potřeme rozkvedlaným vejcem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.