Pepin s Maryškou mají cenu. Poslechněte si Jaromíra Hanzlíka jako krále bez paměti a Magdu Vášáryovou z Bajaji

Poprvé v historii dostanou Zlatý střevíček na zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež dva umělci.

Organizátoři dnes večer cenu udělí hercům, Magdě Vášáryové a Jaromíru Hanzlíkovi. Zlatý střevíček dostávají osobnosti za mimořádný přínos v tvorbě pro děti a mládež.

Třeba ukázka s filmu Princ Bajaja připomíná jednu z nezapomenutelných rolí Magdy Vášáryové. Tehdy jí bylo třiadvacet. Natáčela ale už od patnácti. Rodačka z Banské Štiavnice uchválila například postavou Mahuleny v Zeyerově pohádce Radůz a Mahulena. 

Magda Vášáryová

Strýc Pepin, nebo doktor Mráček. I to jsou role, díky kterým Jaromír Hanzlík získal davy příznivců. Objevil se několika pohádkách, nejčastěji v rolích králů.

Jaromír Hanzlík jako král v pohádce

Jaromír Hanzlík a Magda Vášáryová mají hodně společného. A nejenom rok narození 1948 a teď udělený Zlatý střevíček za mimořádný přínos v tvorbě pro děti a mládež. Nejznámější společná scéna je z filmu Postřižiny, kdy Pepin s Maryškou vylezou na komín.

Oba dva herci mají také spojitost se Zlínem. Jaromír Hanzlík se objevil ve filmu režiséra Josefa Pinkavy „Metráček" a Magda Vášáryová hrála hlavní roli ve filmu Karla Zemana Na kometě.

autor: pes

Související